Με μία απόφαση που δείχνει την επιρροή των πιέσεων της Ουάσινγκτον, η Κολομβία αποδέχθηκε τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιστροφή παράνομων μεταναστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία συνοδεύτηκε από την αναστολή των αυξημένων δασμών που είχαν επιβληθεί στα κολομβιανά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι όροι της συμφωνίας
Η Κολομβία δεσμεύτηκε να αποδεχτεί την απεριόριστη επιστροφή παράνομων αλλοδαπών από τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το μέσο μεταφοράς, περιλαμβάνοντας στρατιωτικά αεροσκάφη. Αυτή η παράμετρος υπήρξε η κύρια αιτία της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δασμοί και οι κυρώσεις θα επανέλθουν σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από την Κολομβία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας περιέγραψε τη συμφωνία ως μια «επιτυχή λύση» στο αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να δέχεται τους πολίτες της που επιστρέφουν ως απελαθέντες, διασφαλίζοντας ωστόσο την αξιοπρέπεια τους.
Η ένταση πριν τη συμφωνία
Η κόντρα ξεκίνησε όταν η Κολομβία επέλεξε να επιστρέψει στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν μετανάστες, επιμένοντας ότι η επιστροφή τους πρέπει να γίνεται με πολιτικά μέσα, για να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας την απόφαση αυτή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, απάντησε ανακοινώνοντας δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κολομβία, με την προοπτική να αυξηθούν στο 50% μέσα σε μία εβδομάδα.
Η Κολομβία αντέδρασε, επιβάλλοντας και αυτή δασμούς 25% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ακύρωση θεωρήσεων διαβατηρίων για τα στελέχη της κολομβιανής κυβέρνησης και ενίσχυσαν τους ελέγχους στα αγαθά και τους πολίτες που φτάνουν από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Οι επιπτώσεις της κρίσης
Η διπλωματική αντιπαράθεση έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες διατηρούν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από το 2006. Η οικονομική και πολιτική πίεση φαίνεται να οδήγησε την Κολομβία σε υποχώρηση, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα των εμπορικών της σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά την υποχώρηση, ο πρόεδρος της Κολομβίας προσπάθησε να υπερασπιστεί τη στάση του, επισημαίνοντας τη σημασία της ανθρωπιστικής μεταχείρισης των μεταναστών. Η χρήση του προεδρικού αεροσκάφους για την επιστροφή των πολιτών της Κολομβίας αποτελεί προσπάθεια διατήρησης ενός μέτρου αξιοπρέπειας στη διαδικασία.
Συμπέρασμα
Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει την ανισορροπία ισχύος στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύουν την επιρροή της οικονομικής και πολιτικής πίεσης στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων, ενώ η Κολομβία έδειξε να επιλέγει τον δρόμο του συμβιβασμού για να αποφύγει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.