Ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, εξέφρασε την άποψη ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία. Σε δηλώσεις του στο Action 24, ο κ. Παπανικολάου ξεκαθάρισε ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα, χαρακτηρίζοντας «περιττές» κάποιες πρόσφατες τοποθετήσεις για την κατάσταση.
«Η ανύψωση της Καλντέρας έχει σταματήσει»
Αναφερόμενος στο φαινόμενο της ανύψωσης της Καλντέρας, ο καθηγητής εξήγησε ότι η αύξηση κατά 4 εκατοστά από το καλοκαίρι έχει πλέον ολοκληρωθεί:
«Τα 4 εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Το φαινόμενο είναι τελειωμένο και δεν πρέπει να το μπλέκουμε με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα.»
Σεισμοί μεγέθους 5 Ρίχτερ μέχρι το Πάσχα
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται είναι αποτέλεσμα της διείσδυσης γρανιτικού μάγματος, το οποίο ασκεί πιέσεις σε μήκος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων. Αυτές οι πιέσεις είναι που προκαλούν σεισμούς μεγέθους 5,1 ή 5,3 Ρίχτερ, που θα συνεχιστούν πιθανότατα για τους επόμενους μήνες.
«Το Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα μας πιάσει, ίσως και μετά. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.»
Το ρήγμα της Ανύδρου και το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι το μόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει η δυναμική για σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου.
«Το ρήγμα της Ανύδρου είναι αυτό που μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ, αλλά δεν βλέπω ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ.»
Καθησυχαστικά μηνύματα
Ο κ. Παπανικολάου προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σαντορίνης, επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται είναι φυσιολογική για την περιοχή και ότι οι σεισμοί που εκδηλώνονται δεν σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η δήλωσή του πως «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» έρχεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από πρόσφατες συζητήσεις για τον ηφαιστειακό χαρακτήρα της Σαντορίνης και το ιστορικό της περιοχής.