Δεν έχεις πάει ακόμα διακοπές; Υπομονή και μάθε ένα πιάτο που φέρνει τις διακοπές μέσα στο σπίτι μας. Διαφωνείς;
Όταν σου λένε “Ελληνική ταβέρνα το καλοκαίρι”, τι έρχεται αμέσως στο μυαλό σου; Τραπεζάκι δίπλα στην θάλασσα, ουζάκι (άντε τσίπουρο για εμάς) και τηγανιτά καλαμαράκια και γαρίδες στο τραπέζι. Και μπορεί η θάλασσα να αργεί λίγο και το ούζο να είναι από την κάβα της γειτονιάς, αλλά καλαμαράκια και γαρίδες μπορείς να κάνεις και εσύ. Και πιστέψτε με είναι ευκολάκι η συνταγή.
Υλικά (Για 6 άτομα)
600 γρ. γαρίδες χωρίς το κεφάλι, βρασμένες και ξεφλουδισμένες
600 γρ. καλαμαράκια (12 περίπου), καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
Λάδι για τηγάνισμα
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φετούλες λεμόνι για το σερβίρισμα
Για το χυλό
2 ασπράδια αβγού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζ. καλαμποκάλευρο
Aλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
01. Βάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τα ασπράδια και το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε καλά με σύρμα.
02. Προσθέτετε τα στερεά υλικά για το μείγμα του χυλού και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε λίγο-λίγο 1 φλιτζ. νερό ανακατεύοντας καλά. Καλύπτετε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνετε για 15 λεπτά.
03. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το φυτικό λάδι για το τηγάνισμα στους 185 βαθμούς ή μέχρι να δείτε να τσιτσιρίζει ένα μικρό κομματάκι ψωμί που θα ρίξετε μέσα.
04. Περνάτε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια από τα αλεύρι, τινάζοντας το περιττό, μετά τα βουτάτε στο μείγμα παναρίσματος και τα ρίχνετε στο τηγάνι.
05. Τα τηγανίζετε σε δόσεις για περίπου ένα λεπτό, ανακατεύοντας με την ειδική κουτάλα για τηγάνισμα, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
06. Tα βγάζετε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
07. Κάθε φορά που βγάζετε μια δόση γαρίδες-καλαμαράκια από το τηγάνι, πριν ρίξετε την επόμενη αφήστε να περάσει μισό λεπτό για να επανέλθει το λάδι στη σωστή θερμοκρασία.
08. Όταν τελειώσετε το τηγάνισμα, αλατίζετε ελαφρά και σερβίρετε γαρνίροντας με τις φέτες λεμονιού.