Συνταγή για Καθαρά Δευτέρα: Χταπόδι Ξυδάτο
Υλικά:
- 1 χταπόδι 1 κιλού
- 1/2 φλιτζάνι ξίδι
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση:
- Καθαρίστε καλά το χταπόδι και βάλτε το σε μια κατσαρόλα με νερό.
- Βάλτε το νερό να βράσει και σιγοβράστε το χταπόδι για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Στραγγίξτε το χταπόδι και κόψτε το σε κομμάτια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κρασί, το νερό, τη δάφνη, τη ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι.
- Προσθέστε το χταπόδι στο μπολ και ανακατέψτε καλά.
- Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το χταπόδι να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ή έως και 24 ώρες.
- Σερβίρετε το χταπόδι ξιδάτο με λαγάνα, ψωμί ή ρύζι.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη μαρινάδα, όπως καρότο, σέλινο ή πιπεριές.
- Αν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε το χταπόδι στο φούρνο για 20-30 λεπτά στους 180°C, αφού το μαρινάρετε.
- Το χταπόδι ξιδάτο μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.
Καλή όρεξη!
Follow Koolnews.gr στο Google News