Το τηγάνισμα ενός αυγού είναι μια απλή διαδικασία, αλλά για να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακολουθήσε αυτές τις αναλυτικές οδηγίες:
Υλικά
- 1 αυγό
- Ελαιόλαδο ή βούτυρο (1-2 κουταλιές της σούπας)
- Αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά)
Εργαλεία
- Τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό)
- Σπάτουλα
- Μικρό μπολ (προαιρετικά)
- Πιάτο και χαρτί κουζίνας
Βήματα
- Προετοιμασία του τηγανιού:
- Βάλε το τηγάνι στη φωτιά και άναψε τη σε μεσαία θερμοκρασία.
- Πρόσθεσε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο στο τηγάνι. Αν χρησιμοποιείς βούτυρο, άφησέ το να λιώσει πλήρως και να αρχίσει να αφρίζει λίγο, χωρίς όμως να καεί.
- Σπάσιμο του αυγού:
- Σπάσε το αυγό σε ένα μικρό μπολ πρώτα, για να βεβαιωθείς ότι δεν θα πέσουν κομμάτια από το τσόφλι στο τηγάνι. Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μπολ, μπορείς να το σπάσεις απευθείας στο τηγάνι.
- Τηγάνισμα του αυγού:
- Ρίξε προσεκτικά το αυγό στο τηγάνι.
- Άφησε το αυγό να μαγειρευτεί για 2-3 λεπτά ή μέχρι το ασπράδι να γίνει λευκό και να πήξει γύρω από τον κρόκο. Ο κρόκος πρέπει να παραμείνει ρευστός αν θέλεις αυγό μάτι (sunny-side up).
- Προαιρετική αναστροφή:
- Αν θέλεις τον κρόκο περισσότερο μαγειρεμένο, μπορείς να αναστρέψεις το αυγό με τη σπάτουλα προσεκτικά και να το μαγειρέψεις για ακόμη 1 λεπτό. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται “over-easy” αν είναι λίγο μαγειρεμένος ο κρόκος, “over-medium” αν είναι περισσότερο, και “over-hard” αν είναι πλήρως μαγειρεμένος.
- Καρύκευση:
- Ρίξε λίγο αλάτι και πιπέρι πάνω στο αυγό σύμφωνα με το γούστο σου.
- Σερβίρισμα:
- Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, βγάλε το αυγό από το τηγάνι και τοποθέτησέ το σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
- Μετακίνησε το αυγό στο τελικό πιάτο σερβιρίσματος.
Και είναι έτοιμο να το απολαύσεις!
Συμβουλές
- Αν προτιμάς το αυγό μάτι χωρίς περιττά λάδια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος.
- Αν θέλεις το αυγό με τραγανό περίγραμμα, άφησε το τηγάνι να ζεσταθεί καλά πριν προσθέσεις το αυγό.
- Για να αποφεύγεις το καψάλισμα, ρύθμισε τη θερμοκρασία στο χαμηλό προς μέτριο επίπεδο και παρακολούθησε το αυγό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Follow Koolnews.gr στο Google News