Το νησί-θρύλος, στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του, Χριστίνα, μετά από 50 χρόνια, πέρασε στα χέρια νέου ιδιοκτήτ το 2013η. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ήρθε σε συμφωνία με τη νεαρή κληρονόμο, Αθηνά Ωνάση, παρά το γεγονός πως η ίδια, εδώ και πολλά χρόνια είχε τονίσει πως δεν έχει σκοπό να πουλήσει το νησί, στο οποίο έχει γραφτεί, με χρυσά γράμματα, η ιστορία της οικογένειάς της.
Σκορπιός. Η ιστορία του νησιού
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, έγινε ιδιοκτήτης του νησιού το 1963, με το αντίτιμο των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η μικρή νησίδα της Λευκάδας, ήταν ένα πλήρως εγκαταλελειμμένο μέρος, όμως, αυτό δεν εμπόδισε τον Έλληνα μεγιστάνα να το «ερωτευτεί», και να «χτίσει» επάνω του ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ζωής του.
Για πέντε ολόκληρα χρόνια, ο ίδιος, ξόδεψε χρόνο και χρήμα, για να φυτέψει χιλιάδες δέντρα (τα περισσότερα από αυτά ήρθαν από το εξωτερικό, καθώς ήταν ποικιλίες που δεν βρίσκονταν στη χώρα μας), παρτέρια με σπάνια λουλούδια, αλλά και φυτά που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μετέφερε άμμο για τη δημιουργία των παραλιών. Επίσης, έκτισε μικρούς ξενώνες, και έδωσε στο μικρό νησί την εικόνα ενός επίγειου παραδείσου. Βέβαια, η φυσική ομορφιά του νησιού είναι αξεπέραστη, με τα πρασινογάλανα νερά να κλέβουν την παράσταση.
Μάλιστα, διέταξε το άνοιγμα περιφερειακού δρόμου στο νησί, ώστε να μπορούν οι εκλεκτοί καλεσμένοι του να μπορούν να κάνουν τη βόλτα και τη ξενάγησή τους, στο μέρος, που ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λάτρευε. Ογδόντα στρέμματα παράδεισος.
Επειδή το συγκεκριμένο μέρος, ήταν το ησυχαστήριο του ίδιου, δεν υπήρχε πάνω σε αυτό κάτι το υπερβολικά πολυτελές, καθώς, όπως συνήθιζε να λέει στην κόρη του Χριστίνα «Aν θέλεις φώτα, πήγαινε στο Mπρόντγουεϊ».
Ο «Γάμος του Αιώνα»
Kανείς δεν νοιάστηκε για την ψιλή βροχή που έπεφτε στον Σκορπιό στις 20 Oκτωβρίου του 1968. O «γάμος του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, έγινε με λιγοστούς καλεσμένους. H Tζάκι Kένεντι παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση και η τελετή ήταν η εναρκτήρια κίνηση για τη «χρυσή εποχή» του Σκορπιού. Tα επόμενα χρόνια, η μικρή νησίδα νότια της Λευκάδας θα φιλοξενήσει βασιλιάδες και πρίγκιπες .Θα γίνουν φυσικά και πάρτι τα οποία θα μείνουν στην Ιστορία.
«Kαι μόλις τέλειωσε το νησί, άρχισαν οι θάνατοι» διηγείται η Άρτεμις Γαροφαλίδου, εννοώντας τον τραγικό χαμό του Αλέξανδρου Ωνάση, το 1973. Θα ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα και ο θάνατος του πατέρα του Αριστοτέλη, στο Παρίσι.
Mια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει, με τη Χριστίνα Ωνάση στο πηδάλιο. O ζωγράφος Γιάννης Tσαρούχης και ο αρχιτέκτονας Kώστας Bουτσινάς δίνουν νέα νότα στη διακόσμηση. Xτίζεται η πισίνα. Για μία ακόμη φορά το jet set του πλανήτη αποβιβάζεται στον Σκορπιό για διακοπές και γλέντια μέχρι τελικής πτώσεως.
Tο 1985 βαφτίζεται στον Σκορπιό η Aθηνά Ωνάση. Tρία χρόνια αργότερα πεθαίνει η μητέρα της.
Η Aθηνά Ωνάση ντε Mιράντα Nέτο ήταν η μοναδική ιδιοκτήτρια του νησιού. Όμως, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση δεν επισκέπτεται τον Σκορπιό. Σιωπή τυλίγει το νησί που κάποτε ήταν σύμβολο του ελληνικού τουρισμού. Aπ’ ό,τι φαίνεται, το πάρτι τελείωσε το 2013.
Το νησί-σύμβολο του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί πλέον ίσως το πολυτιμότερο απομεινάρι της άλλοτε αυτοκρατορίας του θρυλικού πλέον Ωνάση. Το όνομα του τείνει να γίνει «σύγχρονος» μύθος καθώς θυμίζει ιστορίες της αρχαίας τραγωδίας, εμπνευσμένες από τους μύθους των βασιλιάδων όπου η τραγικότητα τους έγκειται στην πτώση τους.
Το νησί αυτό αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, που κάθε χρόνο έρχονται στο νησί της Λευκάδας για να δουν από κοντά αυτόν τον επίγειο παράδεισο και να «κλέψουν» κάτι από την αύρα του θρυλικού Ωνάση, του ανθρώπου με την θεαματικότερη άνοδο και την τραγικότερη πτώση.
Το 2013 η Αθηνά Ωνάση εκμίσθωσε το νησί στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, παρά το γεγονός ότι η διαθήκη του Ωνάση όριζε ότι το νησί πρέπει να παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο