Μένουμε σπίτι ψήνουμε αρνί η κατσίκι στο φούρνο.
Ποιος είναι όμως ο τρόπος για το πιο νόστιμο αρνι και πόση ώρα θα χρειαστούμε;
Μπορείτε να ψήσετε ένα ολόκληρο αρνί στο φούρνο μέχρι 12 13 κιλά περίπου και να γίνει πεντανόστιμο.
Δε χρειάζεται κληματόβεργες, οχι οτι αν βρείτε δεν είναι καλό να βάλετε!
Πάμε στο διαταυτα. Θα πείτε στο χασάπη οτι είναι για φούρνο για να το τσακίσει στη σπονδυλική στήλη και να διπλώσει ώστε να χωρέσει στο φούρνο.
Πρώτα πρώτα φτιάχνουμε αλατοπίπερο, πολύ αλατοπίπερο. Πάμε στο αρνί και με ένα μαχαίρι τρυπάμε εσωτερικά τους μηρούς στα πίσω πόδια και βάζουμε αλατοπίπερο.
Το ίδιο κάνουμε στα μπροστά πόδια, τα χεράκια όπως λέμε
Τα σημεία είναι οπως δειχνει η εικονα πιο κατω!
Το υπόλοιπο αλατοπίπερο το ρίχνουμε στην κοιλιά μεσα πασπαλίζοντας να πάει παντού και εξωτερικά πασπαλίζουμε το αρνι!
Στη συνέχεια ράβουμε το αρνί όπως θα κάναμε αν το σουβλίζαμε, αν δε το ράψετε δεν πειράζει
Και η ωρα για το φούρνο έφτασε!
ΠΡΟΣΟΧΗ. Δε το βαζουμε σε δυνατη φωτια και καλά να το θωρακήσουμε, δεν είναι τηγάνι ο φούρνος! Το αρνι θελει ωρες και χαμηλή θερμοκρασία για να γίνει λουκούμι.
Το σίγουρο είναι οτι θα μπει κάτω ένα ταψι με λίγο νερό για να σταζουν τα υγρά αλλα΄και να δίνει υγρασία στο φούρνο και το αρνι θα μπει στη σχάρα στη λίγο πιο κάτω από τη μέση του φούρνου για να χωρέσει.
Αυτό που παίζει είναι αν θα το βάλετε στη λαδόκολλα ή όχι. Αν ξυπνήσετε νωρίς το πρωί είναι πιο καλά να βάλετε λαδόκολα. Ο χρόνοα και η διάθεση θα καθορίσουν τον τρόπο.
Αν δε το βάλετε σε λαδόκολλα βάλτε το στη σχάρα στους 120 βαθμούς και αν ο φούρνος σας έχει βάλτε και τον αέρα
Ψήστε για 2:30 με 3 ώρες και μην αγχώνεστε καθόλου, θα μαλακώνει, θα ψήνετε από μέσα και θα γίνεται νοστιμο.
Στη συνέχεια, βγάλτε τον αέρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήστε για άλλη μιάμιση ώρα τουλάχιστον και μέχρι να παρει το χρώμα που θέλετε.
Σβήστε το φούρνο βγάλτε το αρνί και αφήστε το μισή ώρα να κρυώσει. Στη συνέχεια μπορείτε να το τεμαχίσετε.
Ολόκληρο αρνί στο φούρνο στη λαδόκολα
Αν θέλετε να τυλίξετε το αρνί με λαδόκολλα κάντε το αλλά σκίστε τη λαδόκολλα αφού το τυλίξετε με πηρούνι η μαχαίρι από κάτω σε αρκετά σημεία για να φευγουν τα λίπη. Δε θέλουμε το κρέας να κολυμπά στα υγρά που βγάζει.
Για το αρνί στο φούρνο στη λαδόκολα έχουμε 2 τρόπου.
Πρώτος τρόπος:
Βάλτε το στη σχάρα στους 140 βαθμούς για ένα 2 ωρο και ανεβαστε τη θερμοκρασια στους 160 για άλλη μία ώρα.
Βγάλτε το αρνί από το φούρνο, βγάλτε τη λαδόκολλα και βάλτε το χωρίς αυτή για αλλλη μια μιση ώρα στους 180 να πάρει και χρώμα!
Σβήστε το φούρνο βγάλτε το αρνί και αφήστε το μισή ώρα να κρυώσει και…
καλή σας όρεξη!
Δεύτερος τρόπος:
Αν έχετε χρόνο ψήστε το στους 120 για 4 ώρες τουλάχιστον και ανεβάστε μετά τη θερμοκρασία στους 180 για άλλες 2 περίπου. Θα γινει λουκούμι!
Και ο μπόνους ξεκούραστος τρόπος θέλει το αρνί στη λαδόκολα στους 180 για 5 ώρες