Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χτυπήματα στη Μέση Ανατολή, που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Οι λεπτομέρειες αυτής της καλά σχεδιασμένης επιχείρησης αποκαλύπτουν τον ρόλο της Μοσάντ, η οποία κατάφερε να χρησιμοποιήσει νέες τεχνικές και τεχνολογία για να πλήξει τη σιιτική οργάνωση με έναν πρωτοφανή τρόπο.
Η πρωτοποριακή μπαταρία-βόμβα
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Χεζμπολάχ, η Μοσάντ δεν χρησιμοποίησε τους βομβητές ως κύριο όπλο για το χτύπημα. Αντιθέτως, δημιούργησε μια ειδική μπαταρία παγιδευμένη με την ισχυρή εκρηκτική ύλη PETN (pentaerythritol tetranitrate), χρησιμοποιώντας μόνο 6 γραμμάρια αυτής της εκρηκτικής ύλης, αρκετά για να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή. Η καινοτομία της μπαταρίας αυτής ήταν η πλήρης απουσία μεταλλικών στοιχείων, γεγονός που την καθιστούσε αόρατη στους ανιχνευτές μετάλλων.
Με αυτή τη μπαταρία, η οποία ονομάστηκε «φονικό σάντουιτς» λόγω της σύνθετης δομής της, η Χεζμπολάχ βρέθηκε εκτεθειμένη. Τα παγιδευμένα πακέτα πέρασαν τους ελέγχους ασφαλείας και μεταφέρθηκαν ανενόχλητα σε στρατηγικές τοποθεσίες της οργάνωσης. Η έκρηξη που ακολούθησε «ακρωτηρίασε» την Χεζμπολάχ, καθώς οι απώλειες ήταν ανυπολόγιστες.
Ο ρόλος της ταϊβανέζικης εταιρείας
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο αυτής της επιχείρησης ήταν η συνεργασία της Μοσάντ με μια εταιρεία από την Ταϊβάν, την Apollo Systems, η οποία προμήθευε εξοπλισμό και μπαταρίες στην παγκόσμια αγορά. Για να μπορέσει να προσεγγίσει την εταιρεία, η Μοσάντ ίδρυσε μια ψεύτικη εταιρεία με έδρα την Βουδαπέστη, υποδυόμενη μια επιχείρηση που δήθεν ανέπτυσσε νέες, υψηλής απόδοσης μπαταρίες. Μέσω αυτής της προσέγγισης, οι πράκτορες κατάφεραν να βάλουν το παγιδευμένο προϊόν τους στον κατάλογο της Apollo Systems.
Αν και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν έλαβε μέρος στην παράδοση των βομβητών, οι Ισραηλινοί πράκτορες διασφάλισαν ότι η συγκεκριμένη μπαταρία, με κωδικό LI-BT783, θα γινόταν το βασικό εργαλείο της Χεζμπολάχ, μέσω μιας εκστρατείας προώθησης και ηλεκτρονικών κριτικών.
Το τελικό πλήγμα
Η αποκορύφωση της επιχείρησης ήρθε όταν η Χεζμπολάχ, ανυποψίαστη για την παγίδα, απέκτησε τις παγιδευμένες μπαταρίες και βομβητές. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την οργάνωση, καθώς η έκρηξη κατέστρεψε σημαντικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό της. Με τη βοήθεια του Ιράν, που πλήρωσε για την αγορά των βομβητών, η Χεζμπολάχ βρέθηκε να πληρώνει το τίμημα με την ίδια της την ύπαρξη.
Η επιχείρηση αυτή αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τον τρόπο με τον οποίο η Μοσάντ συνδυάζει τεχνολογία και στρατηγική για να επιτύχει τους στόχους της, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να ανατρέψει ισχυρές οργανώσεις με λεπτομέρεια και αφοσίωση στον σχεδιασμό.