Το AIDS ή αλλιώς το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας είναι μια νόσος που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οφείλεται στον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας, γνωστό και ως HIV και μέχρι σήμερα έχει στερήσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Τη δεκαετία του 1980, όταν το AIDS ήταν σε έξαρση, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη ζωή, καθώς η ενημέρωση γύρω από τη μετάδοση του ιού ήταν ελλιπέστατη. Τέσσερις δεκαετίες μετά, άνθρωποι εξακολουθούν να προσβάλλονται από τον ιό παρά το γεγονός πως πλέον οι τρόποι προφύλαξης είναι ευρέως διαδεδομένοι. Η «ασθένεια του σεξ», όπως πολλοί επιμένουν να αποκαλούν το AIDS, μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο το ασφαλές σεξ είναι κάτι που πολλοί επιμένουν να αγνοούν.
Ο κατάλογος των διάσημων που πέθαναν από AIDS είναι τεράστιος. Η ασθένεια δεν κοιτάζει ούτε πρόσωπα, ούτε χρώματα, ούτε status. Άνθρωποι που το κοινό λάτρεψε και οι οποίοι γεύτηκαν τη δόξα και το χρήμα, είδαν το άστρο τους να «σβήνει» χτυπημένοι από τον ιό HIV. Το χρήμα, η δόξα και το λαμπρό τους όνομα δεν ήταν αρκετά για να γλιτώσουν τους αστέρες αυτούς από το θάνατο, με το AIDS να αφήνει τη σφραγίδα του στο όνομά τους.
Μία από τις μεγαλύτερες απώλειες τους διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος ήταν αυτή του Φρέντυ Μέρκιουρι των «Queen». Έγραψε απίστευτη ιστορία με το συγκρότημα του και άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική. Το όνομα του έγινε θρύλος. Ο σύντροφος του, ο διάσημος κομμωτής, Τζιμ Χάττον, τον έβαλε στον κόσμο του AIDS. Πέθανε από την ασθένεια στις 24 Νοεμβρίου του 1991 σε ηλικία 45 ετών. Την ημέρα του θανάτου του, φορούσε ένα νυφικό που του έδωσε ο σύντροφος του.
Στις 30 Μαρτίου του 2003, ο Τομ Χανκς θρήνησε τον θάνατο ενός αγαπητού φίλου και συμπρωταγωνιστή του στο «Πράσινο μίλι». Ο Μάικλ Τζίτερ, πέθανε από AIDS σε ηλικία 50 ετών. Όλοι τον θυμούνται από την εξαιρετική του ερμηνεία σαν Έντουαρτ Ντελακρουά, που μέσα στο κελί του είχε συντροφιά μόνο ένα λευκό ποντικάκι.
Τέλος, ας αναφερθούμε σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν ξαφνικά στις 13 Ιουνίου του 1987 για τον Μπίλι Μπο. Το παιδί από τα Καμίνια του Πειραιά, που με τη δουλειά του κατάφερε να ξεκλειδώσει τις πόρτες της μόδας και να φτάσει μέχρι και τη Νέα Υόρκη, πέθανε άδοξα βυθίζοντας σε θλίψη τον κόσμο της μόδας.
Τσάρλι Σιν
Ο ηθοποιός Τσάρλι Σιν, ο οποίος μπορεί να μην ανήκει σε εκείνους που σκότωσε ο ιός, ωστόσο παραδέχθηκε πως είναι φορέας, με τους θαυμαστές του να απογοητεύονται πλήρως…
Άντονι Πέρκινς (1953 – 1992)
Ο ρόλος του στην ταινία «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του ανάμεσα στις περίπου 60 ταινίες που είχε γυρίσει. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός υπήρξε από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής του τόσο για την υπερβολική του ευαισθησία, όσο και τις πολλές παραξενιές του. Οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας ήταν έντονες, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να παντρευτεί τη φωτογράφο μόδας, ηθοποιό και μοντέλο Μπέρι Μπέρενσον και να κάνει οικογένεια. Το 1984 συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Λονδίνου για κατοχή ναρκωτικών, ενώ λίγο αργότερα οι εξετάσεις του αποκαλύπτουν πως είναι φορέας του Aids. Εξακολουθεί να γυρίζει ταινίας (ανάμεσά του και τα σίκουελς του Ψυχώ) και να συμμετέχει σε τηλεοπτικές παραγωγές. Πεθαίνει στις 12 Σεπτεμβρίου 1992 και το Χόλιγουντ θρηνεί έναν από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς της γενιάς του.
Άντονι Χάμιλτον (1952 – 1995)
Ο αγαπημένος κομάντο των «Επικίνδυνων Αποστολών», πέρα από την ηθοποιία είχε ασχοληθεί επαγγελματικά και με το μόντελινγκ, έχοντας υπάρξει μάλιστα το αγαπημένο μοντέλο του Οίκου Versace. Παρότι η φήμη και το χρήμα που απέκτησε ήταν τεράστια, η έλλειψη αυτοσυγκράτησης και οι κακοί οικονομικοί χειρισμοί τον οδήγησαν στην απώλεια της περιουσίας του. Έχοντας προσβληθεί από Aids, με το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταρρέει, μια πνευμονία τον οδήγησε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε και πέθανε ολομόναχος στις 29 Μαρτίου του 1995.
Μπίλι Μπο (1954 – 1987)
Ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Κουρκουμέλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές που γέννησε ποτέ η Ελλάδα. Με μέντορά του το Μάκη Τσέλιο, ο σχεδιαστής μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι της μόδας από το 1971, σε ηλικία 18 ετών. Από τα βασικότερα επιτέυγματά του ήταν ο σχεδιασμός των στολών των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής αεροπορίας, το 1981 αλλά και το πρώτο βραβείο σχεδίου μόδας που του χάρισε το περιοδικό «Γυναίκα». Όλη η κοσμική Αθήνα ντυνόταν με δημιουργίες Billy Bo όταν εκείνος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 να ταλαιπωρείται από έντονο βήχα και κατέφυγε στους γιατρούς. Όταν οι γιατροί δεν έβρισκαν τίποτα παθολογικό, ο αγαπημένος σχεδιαστής ζήτησε να εξεταστεί για τη νόσο του Aids. Η ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων δεν τον τσάκισε τόσο ψυχολογικά, όσο το έκανε η αποτυχημένη του προσπάθεια να βρει κάποια θεραπεία. Νικημένος από την ανίατη νόσο, πεθαίνει στις 13 Ιουνίου του 1987 βυθίζοντας τον κόσμο της μόδας στη θλίψη. Ο Μπίλι Μπο ήταν ο πρώτος Έλληνας που έγινε γνωστό πως έπασχε από τη νόσο του Aids.
Ντακ Ράμπο (1941 – 1994)
Ο διάσημος ηθοποιός είχε συμμετάσχει σε πολλά επεισόδια του «Ντάλας» από όπου έγινε και ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Οι «Άγγελοι του Τσάρλι», το 1980 ήταν ακόμα μία επιτυχία στο ενεργητικό του, με τον ίδιο να αγαπά τόσο πολύ την ηθοποιία που δεν έχανε ευκαιρία να πει το «ναι» σε κάθε νέα ενδιαφέρουσα πρόταση. Ο ιός HIV δεν ήταν κάτι που είχε περάσει από το μυαλό του, όμως έπρεπε να παλέψει με τις αντοχές του και να δεχτεί πως νοσούσε. Μη έχοντας απασχολήσει ιδιαίτερα με την προσωπική του ζωή, ο Ράμπο πεθαίνει το 1994, σε ηλικία 54 ετών χτυπημένος από Aids.
Φρέντι Μέρκιουρι (1946 – 1991)
Ο τραγουδιστής και πιανίστας των Queen άργησε να παραδεχτεί την ομοφυλοφιλία του και διατηρούσε για πολλά χρόνια σχέση με τη Μαίρη Όστιν. Από το 1989 οι φήμες ότι έχει χτυπηθεί από Aids ήταν τρομερά έντονες και λέγεται πως αυτός ήταν και ο λόγος που χώρισε με την Όστιν. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή, καθώς όχι μόνο η σύντροφός του γνώριζε για τη νόσο του Μέρκιουρι, αλλά επιπλέον ήταν η γυναίκα που άκουσε να βγαίνει από το στόμα του η αλήθεια για τη μεταστροφή των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Οι δυο τους έμειναν δυο πολύ καλοί φίλοι, με τον ίδιο τον Μέρκιουρι να παραδέχεται δημόσια ότι έχει Aids στους δημοσιογράφους που είχαν «κατασκηνώσει» έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο. Μια μέρα αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου 1991 πεθαίνει στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τον επί 6 χρόνια σύντροφό του και ηθοποιό, Τζιμ Χάτον. Μέχρι σήμερα κανένας δε γνωρίζει που βρίσκονται οι στάχτες του, καθώς ο Μέρκουρι ζήτησε πριν πεθάνει από την πρώην αγαπημένη του, Μαίρη Όστιν να τις κρύψει σε συγκεκριμένο μέρος το οποίο δεν θα αποκάλυπτε ποτέ σε κανέναν. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι σχέσεις της ψυχράνθηκαν τόσο με τους γονείς του Φρέντι Μέρκιουρι, όσο και με τα υπόλοιπα μέλη των Queen.
Τζία Καράντζι (1960 – 1986)
Η σύντομη αλλά περιπετειώδης ζωή του θρυλικού μοντέλου των 80’s, γνωστού ως «Τζία» σημαδεύτηκε από το άδοξο τέλος που σηματοδότησε για εκείνη το Aids. Επιτυχημένη αλλά πλήρως εξαρτημένη από τα ναρκωτικά, η εντυπωσιακή Αμερικανίδα είδε τις πόρτες οίκων μόδας, φωτογράφων και περιοδικών να κλείνουν μία μία όταν ξεκίνησε να εμφανίζεται στις δουλειές που έκλεινε υπό την επήρεια ουσιών. Έχοντας κάνει πολλές φωτογραφήσεις για μεγάλα περιοδικά όπως το Vogue και το Cosmopolitan, το μοντέλο αποσύρεται και ξεκινά να εργάζεται ως πωλήτρια. Όταν γύρω στα 24 διαγνώστηκε με Aids, η Τζία εγκατέλειψε τη μεγάλη της αγάπη και επί πολλά χρόνια σύντροφό της, Λίντα, επίσης μοντέλο, και γύρισε στη μητέρα της, στη Φιλαδέλφεια όπου βίωσε τα επίπονα αποτελέσματα της νόσου. Πέθανε στο νοσοκομείο, με μόνη συντροφιά τη μαμά της, ενώ στην κηδεία της δεν παρευρέθηκε κανείς. Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1986, σε ηλικία 26 χρόνων και η ζωή της 42 ολόκληρα χρόνια μετά, το 2008 έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.
Τζον Χολμς (1944 – 1988)
Ο Τζον Χολμς ήταν ο πρώτος ηθοποιός ερωτικών ταινιών που βίωσε τόσο έντονα τη δόξα κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ως μάστερ του είδους και έχοντας αποκτήσει τεράστια δημοφιλία λόγω της εμπλοκής του σε υποθέσεις της μαφίας και των ναρκωτικών, ο Χολμς γυρίζει τη μία ερωτική ταινία πίσω από την άλλη τόσο με γυναίκες όσο και άντρες παρτενέρ. Η ιδιαιτερότητά του; Ποτέ δεν ήθελε να φορέσει προφυλακτικό. Σε όλες τις ταινίες που πρωταγωνίστησε ενεργούσε χωρίς προφυλάξεις και ακόμα και μετά τη διάγνωση των γιατρών ότι είχε προσβληθεί από Aids, το 1986 εξακολούθησε το ελεύθερο σεξ. Ο ίδιος έλεγε παντού ψέματα ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, συνεχίζοντας να παίζει σε ταινίες πορνό αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να μεταδώσει τον ιό στους ερωτικούς παρτενέρ του. Οι παραγωγοί κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η κατάστασή του χειροτέρεψε και τον απέκλεισαν μια για πάντα από τη βιομηχανία του πορνό. Ο Χολμς ποτέ δε συγχώρεσε τον εαυτό του και έπεσε στα ναρκωτικά και το ποτό επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη καταπονημένο οργασμό του. Στις 13 Μαρτίου 1988 ο Χολμς πεθαίνει σε ηλικία 43 ετών.
Μέριτ Μπάτρικ (1959 – 1989)
Ο κόσμος τον αγάπησε μέσα από το ρόλο του γιατρού Ντέιβιντ Μάρκους στο επιτυχημένο Star Treck, παρότι ο ίδιος είχε στο ενεργητικό του πολλές ακόμα παραγωγές. Σε ηλικία 29 ετών, ο Μπάτρικ έρχεται αντιμέτωπος με την τοξοπλάσμωση, μια ασθένεια που προκαλείται από το πρωτόζωο τοξόπλασμα, την οποία ο οργανισμός του δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είχε εξασθενήσει λόγω του ιού HIV από τον οποίο ο ηθοποιός είχε προσβληθεί. Στον τάφο του δεν αναγράφεται το πραγματικό του όνομα, αλλά το όνομα του χαρακτήρα μέσω του οποίου αγαπήθηκε από το κοινό: αυτό του Dr. David Marcus.
Μάικλ Ζέτερ (1952 – 2003)
Ο αγαπημένος φίλος και συμπρωταγωνιστής του Τομ Χανκς στο «Πράσινο Μίλι» που συγκίνησε το κοινό ως Έντουαρτ Ντελακρουά χτυπήθηκε από Aids και πέθανε πριν από περίπου μία δεκαετία, στις 30 Μαρτίου του 2003. Ο ηθοποιός είχε παραδεχτεί την ομοφυλοφιλία του και από το 1995 μέχρι τη στιγμή που πέθανε διατηρούσε δεσμό με τον Σον Μπλου. Ο Τομ Χανκς θρήνησε το χαμό του όσο κανένας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει την απώλειά του. Ο Ζέτερ έφυγε σε ηλικία 51 ετών έχοντας αφήσει πίσω του τεράστιες επιτυχίες όπως το «Πολικό Εξπρές» και το «Jurassic Park III».
Ροκ Χάντσον (1925 – 1985)
Πολλοί χαρακτηρισμοί συνόδευσαν κατά καιρούς το όνομα του Ροκ Χάντσον και όλοι είχαν να κάνουν με την ομορφιά, το ταλέντο και το ταπεραμέντο του Αμερικανού γόη του σινεμά. Ο Χάντσον είδε το μύθο του να καταρρέει όταν το 1984 οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι νοσεί από τον ιό HIV. Ένα χρόνο αργότερα, οι φήμες γύρω από την ασθένειά του και τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις δίνουν και παίρνουν, κάνοντας το γυναικείο κοινό να απομυθοποιήσει το είδωλο των περασμένων δεκαετιών. Ο Χάντσον πεθαίνει στις 2 Οκτωβρίου του 1985, λίγο πριν κλείσει τα 60 και αποτελεί το έναυσμα για να ασχοληθεί η αδελφική του φίλη, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, με τις φιλανθρωπίες.
Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Από τους διασημότερους και καλύτερους Ρώσους χορευτές, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ αυτομόλησε από την Σοβιετική Ένωση και τα μπαλέτα Κίρωφ, και έκανε λαμπρή καριέρα και στη δύση. Πέθανε στις 6 Ιανουαρίου στο Παρίσι σε ηλικία 54 ετών χτυπημένος από το AIDS.