Η αυθεντική συνταγή για χαλβά έρχεται από το Φάρσαλα αλλά σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει μία γευστική και πεντανόστιμη παραλλαγή του. Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
Υλικά
-
2/3 της κούπας σπορέλαιο
-
2 κούπες κορν φλάουερ
-
3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
-
4 κούπες νερό
-
1 κούπα ζάχαρη, για την καραμέλα
-
1 κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα
-
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τη βοήθεια σύρματος όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη για την καραμέλα και την επιπλέον ζάχαρη για το πασπάλισμα.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα με την 1 κούπα ζάχαρη. Βάζουμε το 1/5 της κούπας από τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να καραμελώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι που να χρυσαφίσει με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το άλλο 1/5 της ζάχαρης και συνεχίζουμε όπως πιο πάνω. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή για τα υπόλοιπα 3/5. Όταν βάλουμε την τελευταία ποσότητα ζάχαρης, και όταν καραμελώσει και αυτή, έχουμε έτοιμα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα. Η καραμέλα θα κρυώσει και θα πήξει αμέσως και θα νομίζετε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος αλλά δεν είναι έτσι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σιγά σιγά η καραμέλα λιώνει και αρχίζει να ενσωματώνεται στο μείγμα. Θα πρέπει να προσέξουμε γιατί το μείγμα αρχίζει και βγάζει τα λάδια του. Ανακατεύουμε συνεχώς, λοιπόν, για 10 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να απορροφηθούν και όλα τα λάδια. Καθώς κρυώνει απορροφούνται πιο εύκολα.
Στο τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε και αυτά. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20×28 εκ., πασπαλίζουμε με την επιπλέον ζάχαρη. Ψήνουμε στο γκριλ, βάζουμε στη σχάρα ψηλά, μέχρι να καραμελώσει (5-10 λεπτά). Διαφορετικά με ένα φλόγιστρο χειρός καίμε τη ζάχαρη να καραμελώσει.