Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η περιοχή της Ηλείας μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων και τη νοσηλεία ενός τρίτου εξαιτίας του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα περιστατικά έχουν προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα ευρύτερης διασποράς του βακτηρίου στην περιοχή.
Αρχικά υποθέσεις για τσίμπημα καφέ αράχνης
Το πρώτο περιστατικό που κατέληξε σε θάνατο αφορούσε έναν 48χρονο άνδρα από τη Λειβαδιά, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στο Κατάκολο. Αρχικά, ο θάνατός του αποδόθηκε σε τσίμπημα από καφέ αράχνη, καθώς υπήρχαν δύο στίγματα στο πόδι του. Ωστόσο, η έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, την οποία υπογράφει η Αγγελική Τσιόλα, κατέληξε ότι το αιτιολογικό του θανάτου ήταν το βακτήριο του στρεπτόκοκκου, το οποίο ενδεχομένως μεταδόθηκε μέσω του τσιμπήματος από κάποιο έντομο ή τρωκτικό.
Σηπτικό σοκ σε δεύτερο περιστατικό
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου ένας άλλος επισκέπτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Πύργου με σοβαρή λοίμωξη. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Σπύρο Πολίτη, ο ασθενής βρισκόταν ήδη σε θεραπευτική αγωγή όταν εισήχθη, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην Πάτρα, όπου τελικά υπέκυψε λόγω σηπτικού σοκ.
Τρίτο περιστατικό υπό παρακολούθηση
Τη Δευτέρα καταγράφηκε και ένα τρίτο περιστατικό, με τον ασθενή να μεταφέρεται και πάλι στην Πάτρα, όπου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η κατάστασή του φαίνεται να βελτιώνεται, αλλά οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.
Ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει κλιμάκιο στην περιοχή για τη λήψη δειγμάτων από περιστατικά που καταφθάνουν στα νοσοκομεία, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα στην κοινότητα. Παράλληλα, εξετάζονται τα ενδεχόμενα σύνδεσης των τριών περιστατικών και η πιθανότητα μετάδοσης του βακτηρίου σε άλλους επισκέπτες της περιοχής.
Ιστορικό αυξημένων κρουσμάτων στρεπτόκοκκου
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις υγειονομικές αρχές. Το προηγούμενο έτος και στις αρχές του τρέχοντος, είχαν καταγραφεί αρκετά περιστατικά με 21 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Η έξαρση αυτή είχε προκαλέσει τότε συναγερμό και λήψη μέτρων πρόληψης.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ηλεία, προσπαθώντας να προσδιορίσει εάν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάδοσης του βακτηρίου και σε άλλες περιοχές.