Η πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και προβληματισμό για τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ουκρανία και το Ιράν. Το SkyNews προσφέρει μια ανάλυση των δηλώσεων και των προθέσεων του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, θέτοντας ερωτήματα για το τι μπορεί να σημαίνει μια νέα προεδρία του για την παγκόσμια ασφάλεια.
Ειρήνη ή υποχώρηση στην Ουκρανία;
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «σε 24 ώρες», χωρίς όμως να εξηγεί πώς θα το επιτύχει. Το SkyNews αναφέρει πως μια βιαστική συμφωνία από πλευράς Τραμπ θα μπορούσε να αφήσει το Κίεβο αδύναμο, ενώ θα μείωνε και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, η απειλή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ώθησε τους Ευρωπαίους συμμάχους να αυξήσουν τις δαπάνες για άμυνα, αλλά τα κενά από την υποεπένδυση είναι ακόμα εμφανή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη στρατηγική του στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μεγάλο πωλητή όπλων» για την υποστήριξη που εξασφαλίζει από τις ΗΠΑ. Η στρατιωτική βοήθεια της Ουάσινγκτον, μαζί με την αντίσταση των Ουκρανών, έχουν αποδειχθεί κρίσιμες για την επιβίωση της Ουκρανίας, και μια απότομη διακοπή της θα επηρεάσει την πορεία του πολέμου. Η Καμάλα Χάρις, αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί ζωτικής σημασίας τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, τόσο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ όσο και των συμμάχων τους.
Μια απρόβλεπτη προσέγγιση στο Ιράν
Η θέση του Τραμπ σχετικά με το Ιράν είναι σαφώς πιο αυστηρή. Όπως σημειώνει το SkyNews, ο πρώην πρόεδρος, κατά την πρώτη του θητεία, ακύρωσε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, εντείνοντας τις εντάσεις. Κατά την επάνοδό του στην εξουσία, δεν αποκλείεται να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ στη σύγκρουση με το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή, ίσως και με άμεσες επιθέσεις από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δείχνοντας τη διάθεσή του για ακραία μέτρα.
Προοπτικές και ανησυχίες για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ
Η πολιτική του Τραμπ ενέχει πάντα ένα στοιχείο απρόβλεπτου, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση όχι μόνο για τους αντιπάλους των ΗΠΑ, αλλά και για τους συμμάχους τους, όπως αναφέρει το SkyNews. Η στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ, όπως εκδηλώθηκε κατά την προηγούμενη θητεία του, ήταν να πιέσει τους Ευρωπαίους για αύξηση των αμυντικών δαπανών, απειλώντας ακόμη και με απόσυρση. Μία δεύτερη θητεία θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τους Ευρωπαίους συμμάχους, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την ασφάλεια της περιοχής.
Ένας ενδεχόμενος διαπραγματευτικός «άσσος» για τη Δύση;
Ο Τραμπ αυτοπροβάλλεται ως ο «απόλυτος διαπραγματευτής», και με αυτή την ιδιότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να επιτύχει συμφωνίες που θα ωφελήσουν τη Δύση. Ωστόσο, αυτή η απρόβλεπτη σχέση ενισχύει τις αβεβαιότητες και κάνει δύσκολη την πρόβλεψη της στάσης του απέναντι στις μελλοντικές παγκόσμιες κρίσεις.
Η ανάλυση του SkyNews σκιαγραφεί έναν μελλοντικό Τραμπ που ενδέχεται να φέρει μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια σκηνή. Μια δεύτερη θητεία του ίσως να επιφέρει νέες διπλωματικές και στρατιωτικές στρατηγικές, τις οποίες η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία.