Το πιο χρυσό ριζότο που σε κερδίζει με την εικόνα και τη γεύση του.
Υλικά
500 γρ. γαρίδες tiger ακαθάριστες
1,5 λίτρο νερό βραστό
0,5 γρ. σαφράν
1 κύβο κότας
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκ. σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. ρύζι αρμπόριο
150 γρ. κρασί λευκό ξηρό
60 γρ. βούτυρο
120 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. παρμεζάνα
Θυμάρι φρέσκο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Αλάτι & πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Ρόκα
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
flakes παρμεζάνας
Διαδικασία
Για τον ζωμό: Καθαρίζουμε τις γαρίδες και βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα κελύφη και τα κεφάλια τους. Προσθέτουμε το νερό, το σαφράν, τον κύβο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Σουρώνουμε, αφήνουμε και στην άκρη.
Για το ριζότο: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες 1 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Βάζουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ώστε να μην χυλώσει και λασπώσει. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί η μία δόση του ζωμού προσθέτουμε την επόμενη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε μέτρια φωτιά για 15-18 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την παρμεζάνα, το θυμάρι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 2 λεπτά στην άκρη. Αν σφίξει πολύ το ριζότο, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά. Χαράσσουμε τις γαρίδες εγκάρσια, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι για αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με ρόκα, πιπέρι, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και flakes παρμεζάνας.