Το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, σχολίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο OPEN.
Ο υπουργός έκανε λόγο για μια διαδήλωση με έντονο πολιτικό πρόσημο και όχι για μια κινητοποίηση αφιερωμένη αποκλειστικά στη μνήμη των θυμάτων και στις οικογένειές τους.
«Είναι αντικυβερνητικό συλλαλητήριο»
Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Όποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι την Παρασκευή είναι ένα συλλαλητήριο χωρίς πολιτικό πρόσημο, τουλάχιστον αντικυβερνητικό, μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα. Είναι κατά βάση αντι-μητσοτακική διαδήλωση».
Παράλληλα, υποστήριξε πως το πένθος χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να ενωθούν αντικυβερνητικά κομμάτια της κοινωνίας.
«Είναι λογικό να υπάρχουν διαδηλώσεις. Είναι πολύ διαφορετικό όμως να κάνεις διαδηλώσεις για ένα πολιτικό ζήτημα και πολύ διαφορετικό να χρησιμοποιείς νεκρούς ανθρώπους και οικογένειες νεκρών για να ρίξεις μια κυβέρνηση».
Ο υπουργός σημείωσε πως αν το συλλαλητήριο είχε στόχο μόνο τη μνήμη των θυμάτων, τότε θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
«Δεν μπορώ να πάω, θα με χτυπήσουν»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορούσε να παραστεί ο ίδιος στην κινητοποίηση, ανέφερε πως δέχεται απειλές και δεν θα ήταν ασφαλές να βρεθεί εκεί.
«Μου έχουν ανεβάσει βίντεο που λένε ότι θα με πλακώσουν στο ξύλο. Αν πάω θα με δείρουν; Θα με σκοτώσουν, δεν θα με δείρουν».
Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι όσοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύουν να συμμετάσχουν «δεν ξέρουν πού πηγαίνουν», υποστηρίζοντας ότι το συλλαλητήριο έχει ξεκάθαρα κομματική ταυτότητα.
Γιατί δεν έγινε προανακριτική για τον Αχιλλέα Καραμανλή
Ο υπουργός τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της ποινικής διερεύνησης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Αχιλλέας. Καραμανλής.
«Κρίναμε ότι δεν υπάρχει ποινικό ζήτημα. Δεν θα κάνουμε ποινικά ζητήματα σε ανθρώπους επειδή το θέλει ο όχλος. Ποινικά θα κάνουμε αν υπάρχει ζήτημα. Δεν είναι θέμα λαϊκού δικαστηρίου».
Παράλληλα, έκανε λόγο για καθυστέρηση υλοποίησης δημόσιων συμβάσεων, η οποία συμβαίνει σε πολλά έργα υποδομής, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).
«Να κάνουμε γιατί δεν ολοκλήρωσε την 717; Ξέρετε πόσες συμβάσεις ΕΣΠΑ δεν ολοκληρώνονται; Ξέρετε πόσοι υπουργοί πρέπει να πάνε στο δικαστήριο για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη που σκοτώνονται 200 άνθρωποι;»
Καταλήγοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τον Αχιλλέα Καραμανλή, λέγοντας πως έκανε «πολύ σωστά τη δουλειά του» και πως η εκλογή του στις Σέρρες αποδεικνύει πως έχει τη στήριξη του λαού.
«Ο Αχιλλέας Καραμανλής είναι εκλεγμένος από την ιερά ψήφο των πολιτών. Είναι εκλεγμένος των Σερρών και μάλιστα πρώτος. Για τον Καραμανλή ποινική διαδικασία δεν έχει έρθει».
Το πολιτικό κλίμα ενόψει της 28ης Φεβρουαρίου
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας δείχνουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει της γενικής απεργίας και των κινητοποιήσεων για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών κορυφώνεται.
Από τη μία πλευρά, τα σωματεία, οι συγγενείς των θυμάτων και πλήθος πολιτών δηλώνουν πως διεκδικούν δικαιοσύνη και ασφαλείς μεταφορές, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση βλέπει μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση πίσω από τις διαδηλώσεις.
Όλα δείχνουν πως η 28η Φεβρουαρίου θα είναι μια ημέρα έντονης κοινωνικής και πολιτικής φόρτισης, με μαζικές συγκεντρώσεις και έντονο δημόσιο διάλογο για τις ευθύνες της τραγωδίας.