Πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση προκήρυξη τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται για μια διαδικασία, για την οποία υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα, λόγω της παράκαμψης του ΕΣΡ, πλην όμως και παρά τις προσφυγές, οι παράγοντες των καναλιών έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται κανονικά για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων για τα τέσσερα κανάλια γενικής εμβέλειας. Όλα θα ήταν σχεδόν δρομολογημένα, αν δεν υπήρχε το Mega. Πριν από μια εβδομάδα, κανείς δεν πίστευε στη βιωσιμότητά του, πλην όμως η πορεία προς το deal μεταξύ παλιών και νέων μετόχων αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και στον διαγωνισμό. Και πλέον η μάχη για τις τέσσερις άδειες θα είναι σκληρή.
Του Αλέξη Μαυραγάνη
Η συμφωνία των μετόχων για τη διατήρηση του Mega στη ζωή έχει μια παράμετρο, την οποία σχεδόν κανείς δεν έχει αναδείξει: όταν τόσοι εκδοτικοί όμιλοι συνασπίζονται, βάζοντας σημαντικά κεφάλαια, δεν το κάνουν απλά για να κλείσουν την τρύπα και να μην βγει το κανάλι από την πρίζα. Αν ήθελαν το Mega να κλείσει, θα το έκαναν τώρα και δεν θα περίμεναν να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός και έτσι θα γλίτωναν και δύο-τρεις μισθούς. Η πρόθεση των μετόχων όμως είναι σαφής: το Mega να είναι ένα από τα τέσσερα κανάλια που θα αδειοδοτηθούν. Ξέρουν πώς να το κάνουν και εχουν τα κεφάλαια για να το κάνουν. Έτσι, ακόμα και αν το Μαξίμου θα ήθελε πολύ να βγει εκτός παιχνιδιού ο Σταύρος Ψυχάρης, η ρελάνς που έκανε συμμετέχοντας εν τέλει στην ΑΜΚ δείχνει πως ο ισχυρός εκδότης δεν έχει «ξοφλήσει».
Φυσικά, δεν θεωρείται δεδομένο πως το Mega θα πάρει άδεια, αλλά θεωρητικά διαθέτει τα κεφάλαια για να φτάσει έως το τέλος του πλειστηριασμού, εφόσον οι μέτοχοι τα βρουν με τις τράπεζες. Πλην όμως, καμία τράπεζα δεν θέλει να της μείνει ένα κανάλι-κουφάρι στα χέρια και προτιμά να το χειριστούν οι ιδιώτες μέτοχοι, πολλώ δε μάλλον όταν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους.
Τι συμβαίνει όμως με τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς; Το Mega-deal εντείνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ανταγωνισμού. Για τους γνώστες της αγοράς, ο Ant1 του ομίλου Κυριακού θεωρείται εξαιρετικά δυνατός παίκτης, μιας και έχει μεγάλη τεχνογνωσία και ισχυρή παρουσία ως media group σε πολλές άλλες χώρες. Φυσικά, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως είναι και ένα πολύ ισχυρό brandame.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το τι θα συμβεί με το Star. Κατά κάποιους, η πλευρά Βαρδινογιάννη θα διεκδικήσει άδεια γενικού περιεχομένου, ενώ άλλοι εκτιμούν πως, λόγω της συμμετοχής της οικογένειας στο Mega, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει άδεια θεματικού σταθμού. Πάντως, αν επιχειρήσει να κατέβει για την γενικού περιεχομένου, δεν είναι αμελητέα ποσότητα, μιας και έχει εξαιρετικά σταθερή οικονομική βάση και σχετικά μικρό τραπεζικό δανεισμό.
Για άδεια γενικού ενδιαφέροντος πηγαίνει και ο Alpha, αν και επίσης στην Κάντζα έχουν μελετήσει το σενάριο του θεματικού σταθμού και εκτιμάται πως θα βάλει ισχυρή υποψηφιότητα για μια άδεια. Από εκεί και πέρα, γαία πυρί μειχθήτω.
Στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει κεφάλαια και έχει ξεκαθαρίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, πλην όμως η κόντρα του με την κυβέρνηση δεν είναι ευνοϊκός παράγων.
Το Ε φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μπει γερά στο παιχνίδι, κάτι που προκύπτει και από την επιστολή του καναλιού στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όπου ζητά το τίμημα για μια άδεια να ανέλθει στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν πρόκειται για μπλόφα, πρόκειται για μια ρελάνς εκ μέρους της διοίκησης του καναλιού, ζητώντας και από τους υπόλοιπους παίχτες να δείξουν τα φύλλα τους. Πάντως, η περίπτωση του Ε δεν θα είναι εύκολη, λόγω του δαιδαλώδους ιδιοκτησιακού καθεστώτος του, καθώς ο επιχειρηματίας Φίλιππος Βρυώνης δεν εμφανίζεται πουθενά, καίτοι σχεδόν…κατοικοεδρεύει στο Περιστέρι, ενώ το κανάλι ανήκει στην πράξη σε μια off-shore εταιρεία. Το Ε μπορεί όμως να καταστεί και θελκτικός πόλος για επιχειρηματίες, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σε περίπτωση που αποφασίσει να εμπλακεί στην τηλεόραση. Υπενθυμίζεται πως το E ήδη εφαρμόζει μια στρατηγική συνεργασίας με τον όμιλο των Παραπολιτικών του Γιάννη Κουρτάκη που βρίσκεται κοντά με τον ισχυρό εφοπλιστή, στη βάση του αγορασμένου τηλεοπτικού χρόνου, συνεπώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η συνεργασία θα μπορούσε να λάβει και άλλη μορφή.
Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη. Ο ομογενής επιχειρηματίας λέγεται πως θέλει να εμπλακεί, ενώ κατά πληροφορίες έχει κάνει και επαφές με την κυβέρνηση για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής συχνότητας. Φυσικά, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, αν και η βούλησή του μέχρι πριν λίγο διάστημα ήταν να εμπλακεί. Κεφάλαια διαθέτει, ενώ διαθέτει επαφές σε όλο το εύρος του πολιτικού συστήματος. Τέλος, παίκτες, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κ.α. φαίνεται πως μένουν εκτός, καθώς με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνο σε κάποιο κοινοπρακτικό σχήμα, το οποίο όμως δεν διαφαίνεται.
Υ.Γ.
Να μην ξεχνάμε όσα είπε στην Επιτροπη Θεσμών και Διαφάνειας ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρης Τσαμάκης ότι τεχνικά το σύστημα αντέχει και 10 κανάλια. Γιατί, θυμόμαστε εκεί την καταπληκτική και ξεκάρφωτη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που από το πουθενά συντάχθηκε με τη βασική πρόθεση του υπουργού Επικρατείας, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί ήδη από την άνοιξη του 2015, όταν το KoolNews.gr είχε αποκαλύψει το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί.