«Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει για την υπόθεση Κουφοντίνα το Μέγαρο Μαξίμου, που παρακολουθεί από διακριτική απόσταση τις εξελίξεις και χαρακτηριστικό είναι ότι παρενέβη δημόσια μόνο μετά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή την απάντηση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού διαρθρώνεται και ο κορμός της επιχειρηματολογίας από πλευράς της κυβέρνησης, σε πέντε σκέλη:
1.Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προνομιακή μεταχείριση
Πρώτον, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας είχε προνομιακή μεταχείριση. Πήρε έξι άδειες μέσα σε δύο χρόνια, μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές στο Βόλο, κ.ά. «Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου.
2.Να ζητήσουν από τον Κουφοντίνα να σταματήσει την απεργία πείνας
Δεύτερον, ότι το πρώτο που έπρεπε να ζητάει κανείς σε αυτή την περίπτωση είναι από τον Κουφοντίνα να σταματήσει την απεργία πείνας και να ζήσει, όπως έγραψαν στην ανακοίνωσή τους και οι συγγενείς θυμάτων της 17Ν. «Σας καλούμε, αντί να ζητάτε την υποχώρηση του κράτους, να ζητήσετε από το δολοφόνο να διακόψει την απεργία πείνας. Το δίκιο του, αν θεωρείτε ότι έχει, ας το βρει στα δικαστήρια», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το Μαξίμου, στη δική του ανακοίνωση, επισημαίνει πως «σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».
3.Ο νόμος ισχύει για όλους
Τρίτον, ότι το κράτος δικαίου επιβάλλει την ισονομία. «Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν», γράφει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Όπως είχε πει τις προάλλες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν εσείς μας πείτε ότι θα πρέπει ένας ισοβίτης να έχει δικαίωμα να επιλέγει το εάν θέλει να εκτίσει την ποινή του στον Δομοκό ή στον Κορυδαλλό ή στον Ασπρόπυργο ή σε σουίτα ή σε μονόκλινο ή σε δίκλινο, να το συζητήσουμε, αλλά για μας όμως ο νόμος είναι ένας και ισχύει έναντι πάντων».
4.Δεν είναι δυνατόν ο Κουφοντίνας να επιλέγει τη φυλακή που θέλει
Τέταρτον, ότι δεν μπορεί η Δημοκρατία να εκβιάζεται. «Η Πολιτεία, προφανώς, δεν εκβιάζεται. Εάν υπέκυπτε, άλλωστε σε τέτοιες πιέσεις και εκβιασμούς θα εξωθούσε όλους τους καταδίκους σε απεργία πείνας και άλλα μέσα πίεσης για να πετύχουν τον οποιονδήποτε στόχο τους», τονίζει ο υπουργός Κώστας Τσιάρας στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», ενώ το Μαξίμου υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατόν ο Κουφοντίνας «να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει».
5.Λαμβάνει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα
Πέμπτον, ότι σε κάθε περίπτωση ο Κουφοντίνας λαμβάνει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου Λαμίας, «το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων ιατροφαρμακευτικών ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών». Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει πως «με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα».