Μπορεί ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης να επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για να εξηγήσει την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν και άλλες αιτίες που τον ώθησαν προς αυτή την απόφαση.
Η κ. Ταραντίλης, 56 ημέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης όπου τοποθετήθηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αντί του Στέλιου Πέτσα, φαίνεται πως δεν άντεξε την πίεση της συγκεκριμένης θέσης, την ταχύτητα αντίδρασης που απαιτείται αλλά και τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης με την Αντιπολίτευση, για μία σειρά ζητημάτων.
Άλλωστε ο ίδιος, με τα δείγματα γραφής που είχε δείξει μέχρι να αναλάβει την «καυτή πατάτα» της ενημέρωσης, ήταν ένας πολιτικός χαμηλών τόνων, χωρίς εξάρσεις, με πολιτικό πολιτισμό που δεν επεδίωκε τις σφοδρές αντιπαραθέσεις και τους υψηλούς τόνους.
Η παραίτησή του πάντως, δεν φαίνεται να έπεσε ακριβώς σαν βόμβα πάνω από το Μαξίμου.
Ο Ταραντίλης, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του πόστου.
Λίγο τα ωράρια, λίγο η ταχύτητα αντίδρασης που απαιτείται αλλά και το ύφος της κομματικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, μάλλον είχαν γεμίσει με ευθύνες τον κ. Ταραντίλη που ίσως δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να σηκώσει.
Όπως αναφέρει ο «Μικροπολιτικός» των ΝΕΩΝ, «εξού και από την αρχή δεν είχε θελήσει να αναλάβει την ΕΡΤ ή το ΑΠΕ. Δεν ξέρω τι περίμενε να βρει. Στην περιγραφή της θέσης εργασίας, εξάλλου, αναφέρεται καθαρά πως δεν πρόκειται για το μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου, αλλά για βουτιά σε βαλκανικές λάσπες. Οπως και να ‘χει ο πρώην πια κυβερνητικός εκπρόσωπος διατηρεί, μαθαίνω, καλές σχέσεις με τον Μητσοτάκη».
Την παραίτηση – βόμβα του τέως πλέον κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά, όπως ήταν αναμενόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέοντας το θέμά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη αλλά και τα όσα έγιναν σχετικά με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Χρεώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση λάθη στην κυβέρνηση κι εμμέσως αναφέρουν ότι «πλήρωσε» ο κ. Ταραντίλης την κακή επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη, η οποία οδήγησε σε ασφυκτική πίεση προς τον πρώην πλέον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Μιας και ο Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να ακολουθήσει και η Μενδώνη – Οι ευθύνες Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη δεν θα ξεχαστούν» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση παραίτηση Ταραντίλη.
Προσέθεσε μάλιστα, πως «αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αγανακτισμένοι από τη συγκάλυψη του κατηγορουμένου για παιδεραστία κ. Λιγνάδη, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».
Η «καυτή πατάτα» της ενημέρωσης
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές του 2019 και στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις 4 Ιανουαρίου, ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Στέλιου Πέτσα, μία κίνηση που είχε προκαλέσει σε αρκετούς έκπληξη καθώς δεν ήταν από τους βουλευτές που έβγαινε συχνά να τοποθετηθεί.
Πριν αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή, ενώ συμμετείχε και ως μέλος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής το φθινόπωρο του 2019. Από το 2013 κατείχε τη θέση του πρωτοβάθμιου καθηγητή (Full Professor) στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Ταραντίλης στην επιστολή παραίτησης επικαλείται οικογενειακούς λόγους που δεν του επιτρέπουν όπως αναφέρει να ασκεί τα καθήκοντά του.
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη μεγάλη τιμή να με ορίσετε Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, τιμώντας πάντοτε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.
Με τιμή, Χρήστος Ταραντίλης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης κ
αι Τεχνολογίας και Διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων» στο ίδιο Πανεπιστήμιο για μία δεκαετία.
Επιπλέον ήταν μέλος του εκδοτικού συμβουλίου του φημισμένου αμερικάνικου περιοδικού Networks (εκδοτικός οίκος Wiley), πρόεδρος και μέλος των επιτροπών πλήθους διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στο χώρο της διοικητικής επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.
Η απουσία των τελευταίων ημερών
Ο Χρήστος Ταραντίλης είχε εμφανιστεί αρκετές ημέρες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ειδικότερα, η τελευταία ενημέρωση στις 22 Φεβρουαρίου είχε γίνει από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη η οποία έχει αναλάβει να τοποθετηθεί και για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, και όλα όσα της καταλόγιζε η Αντιπολίτευση.
Τότε μάλιστα, η κ. Πελώνη είχε τονίσει στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μενδώνη και πολιτικών ευθυνών της, ότι «η κα Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κυβέρνηση στηρίζει την κα Μενδώνη».
Η κα Πελώνη μάλιστα, είχε αναφερθεί και στο θέμα της δήλωσης της κας Μενδώνη που χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής έκφραση» και πρόσθεσε ότι «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής».
Η τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Χρήστο Ταραντίλη ήταν στις 18 Φεβρουαρίου ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία σειρά ζητημάτων όπως η κακοκαιρία «Μήδεια» , την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας αλλά και στο υδρογραφικό σκάφος Τσεσμέ.
Οι λόγοι παραίτησης
Ο κ. Ταραντίλης επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους σχετικά με την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ με δήλωσή του στο protothema, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ο παραμικρός πολιτικός λόγος στην απόφασή μου» θέλοντας έτσι να προλάβει διάφορες εικασίες σχετικά με την απόφασή του.
Συμπλήρωσε δε, αναφορικά με τους λόγους που επικαλέστηκε πως «είναι αρχή μου, πρώτα η οικογένεια».
Πηγή: in.gr