20 μικρά ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφθείς για ήρεμες διακοπές. Νησιά. Που μπορεί να μην ξέρεις την ύπαρξη τους σε περιμένουν για μοναδικές και ήρεμες διακοπές. Ποια είναι;…
Η Μεγάλη Έκρηξη που άλλαξε το χάρτη της Ελλάδας, δημιούργησε νησιά και νησίδες όχι μεγαλύτερα από μια κουκίδα στο χάρτη. Παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε αμυδρά τα ονόματα και ακόμη λιγότερα για την πλούσια ιστορία τους, 20 από τα πιο ενδιαφέροντα κατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά της Ελλάδας, δίνουν το στίγμα τους:
1) Αγαθονήσι
Βρίσκεται: Στο βορειότερο σημείο των Δωδεκανήσων (Δωδεκάνησα)
Πρόσβαση: Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κάλυμνο, Λέρο, Σάμο.
Όσα δεν ξέρουμε: Πήρε το όνομά του από το Αγαθόχορτο που φυτρώνει στο νησί. Κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους, γεγονός που διαπιστώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό είναι οι σημαντικότεροι οικισμοί. Αξιόλογοι για επίσκεψη είναι οι Βυζαντινοί θόλοι που χρησίμευαν ως αποθήκες τροφίμων. Είναι προστατευόμενη περιχή στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω της ποικιλίας των πουλιών. Στο Καθολικό, λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
2) Αρκιοί
Βρίσκονται: Ανατολικά της Νάξου, νότια των Λειψών (Δωδεκάνησα)
Πρόσβαση: Με πλοίο από Πάτμο, Λέρο ή Σάμο
Όσα δεν ξέρουμε: Είναι συστάδα 14 νησιών, στο μεγαλύτερο των οποίων βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Τα νερά τους είναι πεντακάθαρα, ιδανικά για εξερευνήσεις μέσω θαλάσσης και για ψάρεμα. Ο παλιός οικισμός των Αχαιών στην Παντάνασσα και ο ναός της Παναγίας αξίζουν το περπάτημα.
3) Τέλενδος
Βρίσκεται: Δυτικά της Καλύμνου (Δωδεκάνησα)
Πρόσβαση: Συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση από τις Μυρτιές Καλύμνου – η απόσταση είναι 10-15 λεπτά.
Όσα δεν ξέρουμε: Στην Τέλενδο σώζονται πολλά απομεινάρια της βυζαντινής εποχής όπως το κάστρο και κατάλοιπα εκκλησιών των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Σκαρφαλώνοντας στην κορυφή της Ράχης, η θέα είναι μαγευτική. Οι παραλίες που ενδείκνυνται για κολύμπι είναι ο Χόχλακας, η Πλάκα, η Πόθα και το Παραντάις.
4) Ψέριμος
Βρίσκεται: Νοτιοανατολικά της Καλύμνου (Δωδεκάνησα)
Πρόσβαση: Ακτοπλοϊκή από το λιμάνι της Καλύμνου ή το Μαστιχάρι της Κω
Όσα δεν ξέρουμε: Υπάρχει μόνο ένας οικισμός στο νησί, με 80 περίπου κατοίκους. Η Ψέριμος θεωρείται ιδανικός προορισμός για περιπατητικό τουρισμό. Η διαδρομή από τον οικισμό προς το Βαθύ, διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτα ερείπια παλαιοχριστιανικών εκκλησιών. Στον οικισμό υπάρχει μια μεγάλη αμμώδης παραλία και στο Βαθύ, τη Γραφιώτισσα και το νησάκι Πλατύ βρίσκονται οι υπόλοιπες του νησιού.
5) Ερείκουσα
Βρίσκεται: Διαπόντια νησιά, βόρεια της Κέρκυρας (Κέρκυρα)
Πρόσβαση: Τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κέρκυρα, Σιδάρι και καϊκια από τις βόρειες παραλίες της Κέρκυρας
Όσα δεν ξέρουμε: Ονομάστηκε από τα ρείκια που ευδοκιμούν στο νησί. Οι ελαιώνες και τα ελαιοτριβεία, οι εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί αξίζουν να τα επισκεφθεί κανείς. Η Ερείκουσα είναι ένα καταπράσινο νησί με κρυστάλλινες παραλίες στο Ιόνιο.
6) Μαθράκι
Βρίσκεται: Διαπόντια νησιά, βόρεια της Κέρκυρας (Κέρκυρα)
Πρόσβαση: Με σκάφος από την Κέρκυρα ή τον Άγιο Στέφανο, με βάρκα από βορειοδυτικές περιοχές.
Όσα δεν ξέρουμε: Παρόλο που είναι το μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά, το Μαρθάκι σφύζει από φύση και πολιτισμό. Στον οικισμό Χωριό ή τη Γιώργα, τα λιθόκτιστα σπίτια κρύβονται κάτω από τη σκιά των ελαιόδενδρων. Δυτικά οι παραλίες ενδείκνυνται για καταδύσεις, βορειοανατολικά ιδανική για κολύμπι είναι η παραλία του Πορτέλο.
7) Οθωνοί
Βρίσκεται: Διαπόντια νησιά, βόρεια της Κέρκυρας (Κέρκυρα)
Πρόσβαση: Υπάρχει ferry boat από την πόλη της Κέρκυρας και από τον Άγιο Στέφανο
Όσα δεν ξέρουμε: Είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας σε σπηλιά του οποίου, η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα σύμφωνα με το θρύλο. Οι Οθωνοί στην πραγματικότητα είναι πολύνησος 44 μικρότερων νησιών. Λόγω της θέσης τους, κατοικήθηκαν από όσους ήθελαν να ελέγχουν την περιοχή. Διαθέτουν κάστρο, παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτίσματα και πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
8) Μακρόνησος
Βρίσκεται: Μεταξύ της νήσου Κέας και του Λαυρίου (Κυκλάδες)
Πρόσβαση: Με καραβάκι από το Λαύριο
Όσα δεν ξέρουμε: Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη πολιτισμού από την εποχή του Ομήρου. Ονομάζεται και «νήσος Ελένη» από την ωραία Ελένη της Τροίας που αποβιβάστηκε εκεί με τον Πάρη. Το 1912 «φιλοξένησε» Τούρκους αιχμαλώτους, το 1922 πρόσφυγες και από το 1947 εξόριστους αντιφρονούντες. Σήμερα είναι ακατοίκητο και επισκέψιμο ως τόπος ιστορικής μνήμης.
9) Ηρακλειά (Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες)
Βρίσκεται: Νότια της Νάξου, ανατολικά της Αμοργού (Κυκλάδες)
Πρόσβαση: Με πλοίο από Πειραιά ή από Νάξο
Όσα δεν ξέρουμε: Το Κάστρο του Λιβαδιού είναι μνημείο της Ελληνιστικής περιόδου. Το σπήλαιο του Αη Γιάννη είναι το μεγαλύτερο των Κυκλάδων. Οι παραλίες του νησιού εναλλάσσονται από αμμώδεις σε βραχώδεις. Η ωραιότερη θέα της περιοχής εξασφαλίζεται από την κορυφή του λόφου «Πάπας».
10) Κουφονήσια (Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες)
Βρίσκεται: Νοτιοανατολικά της Νάξου, δυτικά της Αμοργού (Κυκλάδες)
Πρόσβαση: Με πλοίο από Πειραιά ή από Νάξο
Όσα δεν ξέρουμε: Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει το Επάνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο – ακατοίκητο νησί με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κυκλαδίτικου πολιτισμού. Πήραν το όνομά τους από τις σπηλιές που σχημάτιζαν οι διαβρώσεις των βράχων. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών, οι ιδιαίτερες παραλίες και οι αρχαιολογικοί χώροι, ελκύουν τους επισκέπτες των εναλλακτικών διακοπών.
11) Δονούσα (Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες)
Βρίσκεται: Βορειοανατολικά της Νάξου (Κυκλάδες)
Πρόσβαση: Με πλοίο από Πειραιά ή από Νάξο
Όσα δεν ξέρουμε: Το νησί κατοικήθηκε από τη Γεωμετρική περιοχή, σύμφωνα με τα κατάλοιπα των κτιρίων. Στη Δονούσα υπάρχουν 5 χωριά με μεγαλύτερο το Σταυρό. Στο βυθό του χωριού Κέδρος, διακρίνεται ναυάγιο ενός γερμανικού πλοίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκδρομές με καϊκι μεταφέρουν τους επισκέπτες σε ερημικές παραλίες και σε 2 εντυπωσιακές σπηλιές.
12) Σχοινούσα ((Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες)
Βρίσκεται: Βορειοανατολικά της Νάξου (Κυκλάδες)
Πρόσβαση: Με πλοίο από Πειραιά ή από Νάξο
Όσα δεν ξέρουμε: Έχει 15 παραλίες και ακτές που ενδείκνυνται για υποβρύχιο ψάρεμα. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, διαμορφώνοντας ένα γραφικό λιμάνι. Η Σχοινούσα αναφέρεται και σαν νησί των πειρατών.
13) Χρυσή
Βρίσκεται: νότια της Ιεράπετρας (Λασίθι)
Πρόσβαση: Με καϊκι από το λιμάνι της Ιεράπετρας τους καλοκαιρινούς μήνες
Όσα δεν ξέρουμε: Παρόλο που το νησί είναι πλέον ακατοίκητο, μια ολοήμερη εκδρομή για κολύμπι στις γαλαζοπράσινες παραλίες του Λιβυκού πελάγους είναι απαραίτητη. Οικολογικός παράδεισος με πολύχρωμα ηφαιστειακά πετρώματα, θαλάσσια απολιθώματα και αιωνόβια βλάστηση. Υπάρχουν ερείπια αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών οικισμών.
14) Κάλαμος (Εχινάδες νήσοι)
Βρίσκεται: Μεταξύ Λευκάδας και ακτής Αιτωλοακαρνανίας (Λευκάδα)
Πρόσβαση: Με καραβάκι από το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
Όσα δεν ξέρουμε:
Στο νησί κυριαρχούν τα πεύκα που πολλές φορές φτάνουν μέχρι τα τυρκουάζ νερά της παραλίας. Η Επισκοπή και ο Κέφαλος είναι οι σημαντικότεροι οικισμοί. Φιλοξένησε διωκώμενους Έλληνες όπως τον Κολοκοτρώνη και τους Μεσολογγίτες μετά την Έξοδο. Το Κάστρο του Καλάμου είναι σημαντικό αξιοθέατο.
15) Καστός (Εχινάδες νήσοι)
Βρίσκεται: Μεταξύ Λευκάδας και ακτής Αιτωλοακαρνανίας (Λευκάδα)
Πρόσβαση: Με καραβάκι από το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
Όσα δεν ξέρουμε: Ο οικισμός του είναι κτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι. Η Φωκότρυπα, μια θαλάσσια σπηλιά 30 μέτρων είναι ενδιαφέρουσα επιλογή για μπάνιο, αλλά διαθέτει και αρκετές ακόμη καθαρές παραλίες. Το εύφορο έδαφος του νησιού εξασφαλίζει αγνές γαστρονομικές απολαύσεις.
16) Μεγανήσι
Βρίσκεται: Μεταξύ Λευκάδας και ακτής Αιτωλοακαρνανίας (Λευκάδα)
Πρόσβαση: Με ferry boat από το Νυδρί της Λευκάδας
Όσα δεν ξέρουμε: Ανήκει στο σύμπλεγμα των Ταφίων νήσων (ή Τηλεβοϊδων). Κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή και αναφέρεται στα συγγράμματα του Ομήρου. Τα γραφικά χωριά Βαθύ, Κατωμέρι, Σπαρτοχώρι, οι παραλίες Αη Γιάννης, Αμπελάκι, Φανάρι, Φάρος και το εντυπωσιακό σπήλαιο του Παπανικολή όπου κατέλυσε το ομώνυμο υποβρύχιο, είναι τα πιο αξιόλογα σημεία του Μεγανησίου.
17) Σαπιέντζα
Βρίσκεται: Στο Μεσσηνιακό κόλπο (Μεσσηνία)
Πρόσβαση: Με ιδιωτικό σκάφος από τη Μεθώνη
Όσα δεν ξέρουμε: «Να ταξιδεύεις με σοφία (sapienze)» ήταν η προτροπή των ναυτικών σε όσους ταξίδευαν στις επικίνδυνες θάλασσες της Σαπιέντζας. Τα ναυάγια που από την αρχαιότητα περικυκλώνουν τις ακτές του εξηγούν την προτροπή. Οι θρύλοι που θέλουν το νησί κρησφύγετο πειρατών και παρανόμων, ο εντυπωσιακός φάρος που δεσπόζει από το 1885 και οι πυκνές κουμαριές που σχηματίζουν το περίφημο Δάσος (προστατευμένο από τη συνθήκη NATURA 2000) είναι μερικοί από τους λόγους που επιβάλλουν την επίσκεψη.
18) Δοκός
Βρίσκεται: Απέναντι από την ακτή της Αργολίδας, ανάμεσα σε Ύδρα, Ερμιόνη και Σπέτσες (Πειραιάς)
Πρόσβαση: Με θαλάσσιο ταξί από την Ύδρα
Όσα δεν ξέρουμε: Η Δοκός πρωτοκατοικήθηκε το 5.000 π.Χ. και αναπτύχθηκε περίπου το 3.000 π.Χ. Τα αρχαιολογικά ευρήματά της είναι τόσο σημαντικά που το νησί προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στο βυθό της ανακαλύφθηκαν ευρήματα του αρχαιότερου ναυαγίου στον κόσμο. Αξιοπρόσεκτα είναι ο φάρος της Δοκού και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Στο νησί λειτουργεί γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Αγία Ευπραξία.
19) Τριζόνια
Βρίσκεται: Στον Κορινθιακό κόλπο (Φωκίδα)
Πρόσβαση: Από τα Χάνια (στη διαδρομή Αντίρριο – Ναύπακτος), με καϊκι απέναντι
Όσα δεν ξέρουμε: Τα Τριζόνια είναι συστάδα 4 νησιών. Στο ομώνυμο νησί πρόσφατα κατασκευάστηκε μαρίνα για σκάφη αναψυχής. Το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον με την εύφορη γη και τα απάνεμα λιμάνια, παραπέμπουν σε χαλαρωτικές διακοπές.
20) Αμμουλιανή
Βρίσκεται: Στον κόλπο του Αγίου Όρους (Χαλκιδική)
Πρόσβαση: Με καράβι από την Τρυπητή
Όσα δεν ξέρουμε: Είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα. Διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ρηχής, αμμώδους παραλίας. Η περιοχή των Αλυκών δίνει ένα διάφανο χρώμα στη θάλασσα και οι μπουκαμβίλιες των σπιτιών σπάζουν τη λευκότητα των οικισμών. Οι μετακινήσεις από τον ένα κόλπο στον άλλο με καϊκι και οι καταδύσεις, είναι βασικές δραστηριότητες στην Αμμουλιανή.
Follow Koolnews.gr στο Google News