Λιγο χημεία θα βάλουμε για να εξηγήσουμε τι κάνει η σόδα στο φαι!
Η μαγειρική σόδα είναι ουσιαστικά το όξινο ανθρακικό νάτριο ή διττανθρακικό νάτριο με χημικό τύπο NaHC03
Τήκεται στους 50 ° C και αρχίζει να αποσυντίθεται αργά σε ανθρακικό νάτριο, διοξείδιο του άνθρακα και νερό σύμφωνα με τη χημική αντίδραση
2NaHCO3⟶ Na2CO3+H2O+CO2↑
Αυτό που βλέπετε στο τέλος το CO2↑ είναι…
διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είναι αέριο και στη χημική αντίδραση θα λέγαμε φευγει!
Οταν όμως είναι στοιχείο ενός φαγητού,κεφτεδάκια ή κουρκούτι για παράδειγμα ή στοιχείο ενος γλυκου τότε αφου δε μπορεί να φύγει το παραχθέν CO2 φουσκώνει το φαι ή το γλυκό!
Η επιστήμη μίλησε: Το NaHC03 η σόδα δηλαδή λειτουργεί ως παράγοντας αύξησης όγκου όταν χρησιμοποιείται στο ψήσιμο.
Τωρα ε
Follow Koolnews.gr στο Google News