Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εκτιμήσεις σεισμολόγων για έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους τουλάχιστον 7,2 Ρίχτερ στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος όχι μόνο θεωρείται πλέον αναπόφευκτος, αλλά και ότι θα συμβεί πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά. Παράλληλα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια σεισμική δόνηση δεν θα μείνει χωρίς επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο, αφού η ενέργεια από το σπάσιμο του ρήγματος θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ενεργοποιήσεων και σε ελληνικά ρήγματα.
Επιταχύνεται η εκδήλωση του μεγάλου σεισμού
Μέχρι πρότινος, το χρονικό παράθυρο για την εκδήλωση του σεισμού τοποθετούνταν γύρω στο 2035. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναθεώρησαν την εκτίμησή τους και πλέον μιλούν για το 2028, ως πιθανή χρονιά που το ισχυρό ρήγμα μήκους 150 χιλιομέτρων που εκτείνεται ακριβώς μπροστά από την Κωνσταντινούπολη θα «σπάσει».
Το συγκεκριμένο ρήγμα, το οποίο παραμένει “αδρανές” εδώ και αιώνες, συγκεντρώνει τεράστια ποσά ενέργειας. Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, με τελευταίο τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, ενίσχυσε την άποψη των ειδικών πως πλησιάζει η στιγμή της εκτόνωσης. Οι επιστήμονες δεν μιλούν πλέον για «αν», αλλά για «πότε».
«απόηχος» και στην Ελλάδα – σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι
Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες σεισμολόγους δεν είναι μόνο η καταστροφική επίδραση που θα έχει ο εν λόγω σεισμός στην ίδια την Τουρκία, αλλά οι πιθανές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στην Ελλάδα. Ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ αναμένεται να μεταφέρει σεισμική ενέργεια που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει κάποιο άγνωστο ή “κοιμισμένο” ρήγμα στον ελληνικό χώρο.
Ακόμα αναζητείται ποιο ρήγμα θα “αντιδράσει” πρώτο, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως η ισχυρή δόνηση από την Κωνσταντινούπολη δεν θα περάσει απαρατήρητη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, με πυκνό δίκτυο ρηγμάτων, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν δώσει σεισμό εδώ και δεκαετίες.
Τι λένε οι ειδικοί
-
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, στο οποίο εντάσσεται και το επίμαχο τμήμα μπροστά από την Κωνσταντινούπολη, είναι γνωστό για την ικανότητά του να δίνει ισχυρούς σεισμούς.
-
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα του ρήγματος από δορυφόρους και σεισμογράφους, αναζητώντας τα πρώιμα σημάδια ενεργοποίησης.
-
Παράλληλα, στην Ελλάδα έχει τεθεί σε εγρήγορση το επιστημονικό προσωπικό που μελετά σενάρια αλυσιδωτών επιπτώσεων σε ελληνικά ρήγματα, με πιθανή εκδήλωση σεισμού μικρότερης ή ακόμα και παρόμοιας έντασης.
Οι πολίτες και οι αρχές σε στάση αναμονής
Η ανάγκη για έγκαιρη ενημέρωση, προληπτικά μέτρα και ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας καθίσταται πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, αλλά τονίζουν ότι η πρόληψη είναι το μόνο όπλο απέναντι στη φύση, ειδικά όταν τα σημάδια γίνονται τόσο ξεκάθαρα.