Το βάψιμο των αυγών αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες πασχαλινές παραδόσεις. Για να πετύχει όμως το χρώμα και να μη σπάσουν τα αυγά κατά το βράσιμο, χρειάζεται προσοχή και σωστή προετοιμασία. Παρακάτω θα βρείτε όλα τα βήματα και τα μυστικά για να βράσετε τα αυγά χωρίς να σπάσουν, ώστε να είναι έτοιμα για τέλειο βάψιμο.
Η σωστή προετοιμασία πριν το βράσιμο
Επιλέξτε φρέσκα αλλά όχι πολύ φρέσκα αυγά
Αυγά που είναι 4-5 ημερών είναι πιο ιδανικά για βράσιμο σε σχέση με αυτά που μόλις αγοράστηκαν. Τα πολύ φρέσκα αυγά έχουν πιο λεπτή μεμβράνη και είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.
Βγάλτε τα από το ψυγείο νωρίτερα
Αφήστε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από το ψυγείο στο βραστό νερό είναι ο κύριος λόγος που σπάνε τα αυγά.
Το σωστό βράσιμο βήμα-βήμα
1. Χρησιμοποιήστε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο
Μια μεγάλη κατσαρόλα βοηθάει ώστε τα αυγά να μην ακουμπάνε πολύ μεταξύ τους ή στα τοιχώματα, μειώνοντας τις πιθανότητες να χτυπηθούν και να σπάσουν.
2. Τοποθετήστε τα αυγά με προσοχή
Βάλτε τα αυγά στην κατσαρόλα πριν προσθέσετε το νερό. Έτσι θα αποφύγετε την πίεση από το νερό κατά την τοποθέτηση.
3. Προσθέστε χλιαρό νερό
Καλύψτε τα αυγά με χλιαρό νερό, περίπου 2-3 εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους.
4. Ρίξτε λίγο αλάτι ή ξύδι
Μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά αλάτι ή λίγο ξύδι στο νερό. Το αλάτι βοηθά στην ενίσχυση του κελύφους και το ξύδι μπορεί να βοηθήσει το ασπράδι να “δέσει” πιο γρήγορα σε περίπτωση ραγίσματος.
5. Ξεκινήστε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά
Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μην βράσετε απότομα. Όσο πιο ήπια η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να σπάσουν τα αυγά.
6. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, μειώστε τη φωτιά
Αφήστε τα αυγά να βράσουν για 9-11 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος) σε χαμηλή θερμοκρασία, με ελαφρύ βρασμό.
Χρήσιμες συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα
- Μη γεμίζετε υπερβολικά την κατσαρόλα. Τα αυγά πρέπει να έχουν χώρο για να κινούνται ελαφρώς χωρίς να χτυπάνε.
- Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να τα αφαιρέσετε μετά το βράσιμο.
- Αμέσως μετά το βράσιμο, τοποθετήστε τα αυγά σε μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει η θερμοκρασία και να μην παραβράσουν.
- Αν σκοπεύετε να τα βάψετε αμέσως, αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πρώτα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να το πετύχεις όπως το θες;
Τι να κάνετε αν σπάσει κάποιο αυγό
Αν δείτε αυγό που ραγίζει κατά το βράσιμο, αφαιρέστε το αμέσως ή συνεχίστε με προσοχή ώστε να μη χαλάσει το νερό. Αν έχει διαρροή, είναι καλύτερα να μην το βάψετε, αλλά να το καταναλώσετε ξεχωριστά.