Η τακτική κατανάλωση αυγών σχετίζεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχετικά υγιείς ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από ομάδα του Πανεπιστημίου Monash.
Δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η μελέτη διαπίστωσε ότι για σχετικά υγιείς ηλικιωμένους, η κατανάλωση αυγών 1-6 φορές την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και από καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν τρώνε αυγά.
Η μελέτη και τα ευρήματά της
Η έρευνα περιέλαβε 8.756 ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι ανέφεραν τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών τους ως εξής:
- Σπάνια ή ποτέ (ποτέ ή 1-2 φορές τον μήνα)
- Εβδομαδιαία (1-6 φορές την εβδομάδα)
- Καθημερινά (καθημερινά ή περισσότερες φορές την ημέρα)
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Holly Wild, υποψήφια διδάκτωρ και λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash, ανέφερε ότι σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν αυγά, όσοι κατανάλωναν 1-6 αυγά την εβδομάδα είχαν:
- 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
- 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις
Τα αυγά ως πηγή θρεπτικών συστατικών
«Τα αυγά είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ακόρεστα λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές βιταμίνες (E, D, A και K), χολίνη και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία», εξηγεί η Wild.
Επιπλέον, τα αυγά θεωρούνται προσιτή και εύκολη πηγή πρωτεΐνης για τους ηλικιωμένους, ιδίως για όσους αντιμετωπίζουν τη φυσιολογική έκπτωση της όρασης, της γεύσης και της μυϊκής μάζας που έρχεται με την ηλικία.
Αυγά και ποιότητα διατροφής
Η μελέτη εξέτασε επίσης τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και θνησιμότητας σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας διατροφής (χαμηλή, μέτρια, υψηλή).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι με μέτρια έως υψηλή ποιότητα διατροφής που κατανάλωναν αυγά είχαν:
- 33% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις (για μέτρια διατροφή)
- 44% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις (για υψηλή ποιότητα διατροφής)
Πόσα αυγά προτείνουν οι διατροφικές οδηγίες;
Οι τρέχουσες Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προτείνουν στους ενήλικες με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης να καταναλώνουν έως 7 αυγά την εβδομάδα, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προτείνεται η κατανάλωση 3-4 αυγών την εβδομάδα. Για τους ηλικιωμένους με φυσιολογική χοληστερόλη, η AHA υποστηρίζει κατανάλωση έως 2 αυγά την ημέρα.
Τι συμβαίνει με όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη;
Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση αυγών με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη εξέτασε ξεχωριστά την κατανάλωση αυγών σε άτομα με και χωρίς δυσλιπιδαιμία (κλινικά διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
- Όσοι είχαν δυσλιπιδαιμία και κατανάλωναν αυγά εβδομαδιαία είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με όσους σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν αυγά.
Συμπέρασμα
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση έως και 6 αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και από καρδιαγγειακές παθήσεις σε ηλικιωμένους.
«Τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη διατροφικών οδηγιών βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα για τους ηλικιωμένους», καταλήγει η ερευνήτρια.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη στο περιοδικό Nutrients:
Egg Consumption and Mortality: A Prospective Cohort Study of Australian Community-Dwelling Older Adults.DOI: https://doi.org/10.3390/nu17020323