Η δουλειά της γονεϊκότητας είναι ίσως η πιο δύσκολη, υποτιμημένη και χωρίς αμοιβή – τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα κάθε μισθοδοτικού εγχειριδίου. Καμία πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή χρόνια εμπειρίας δεν μπορούν να σε προετοιμάσουν για αυτή τη «θέση». Ωστόσο, η γονεϊκότητα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και περιλαμβάνει όχι μόνο το παρόν αλλά και αυτό που έρχεται μετά: την κληρονομιά.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι γονείς δίνουν προτεραιότητα όχι μόνο στο να μεγαλώσουν παιδιά που θα γίνουν αυτάρκη αλλά και στο να τους μεταδώσουν αξίες, ιδανικά και οδηγίες που θα ακολουθήσουν και οι επόμενες γενιές. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στους πλούσιους ανθρώπους που ανέβηκαν μόνοι τους τη σκάλα της επιτυχίας, προτιμώντας να αφήσουν μια κληρονομιά παρά να παραδώσουν στα παιδιά τους έναν «ασημένιο δίσκο».
Λόγοι για τους οποίους δεν αφήνουν τα χρήματά τους
Σεβασμός για τα χρήματα και την εργασία
Πολλοί γνωστοί εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι ξεκίνησαν από το μηδέν και δημιούργησαν την περιουσία τους με επιμονή και αποφασιστικότητα. Οι θυσίες που έκαναν για να φτάσουν στην κορυφή συχνά είναι αδιανόητες για τους περισσότερους. Το παράδειγμα του Μπιλ Γκέιτς, που διέκοψε τις σπουδές του για να ξεκινήσει τη Microsoft, δείχνει πώς ο σεβασμός για τη δουλειά και την οικονομία αποτελεί θεμελιώδη αξία για αυτούς. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να στερήσουν από τα παιδιά τους την ευκαιρία να κατανοήσουν την πραγματική αξία των χρημάτων και της εργασίας, καθώς πιστεύουν ότι η εύκολη πρόσβαση σε τεράστια πλούτη μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρων και προσπάθειας.
Ισότητα και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
Πολλοί από αυτούς που δημιούργησαν την περιουσία τους από το μηδέν θεωρούν ότι η υπερβολική ευμάρεια μπορεί να σταματήσει την προσωπική εξέλιξη των παιδιών τους. Όταν ένα παιδί βασίζεται αποκλειστικά σε μια μεγάλη περιουσία, μειώνεται η ανάγκη για σκληρή δουλειά και η ανακάλυψη των δικών του δυνατοτήτων. Αντιθέτως, οι γονείς αυτοί επιθυμούν να προσφέρουν στα παιδιά τους μια δίκαιη εκκίνηση στη ζωή, όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι, ενθαρρύνοντας την ατομικότητά τους και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία.
Φιλανθρωπία
Η πιο ισχυρή αιτία που παρακινούν τους πλούσιους να μην αφήνουν την περιουσία τους στα παιδιά τους είναι ο ανθρωπισμός. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται τυχεροί που απέκτησαν τόση ευμάρεια και ένιωσαν την ανάγκη να επιστρέψουν κάτι στην κοινωνία. Η φιλανθρωπία έχει προχωρήσει πολύ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οργανισμών που ασχολούνται με τα πιο πιεστικά κοινωνικά προβλήματα. Ένα παράδειγμα είναι η οργάνωση The Giving Pledge, η οποία ενθαρρύνει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Διάσημοι άνθρωποι που αποφάσισαν να μην αφήσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους
Γουόρεν Μπάφετ
Ο Γουόρεν Μπάφετ ξεκίνησε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ισχυρή φιλοδοξία, υποσχέθηκε να κάνει το πρώτο του εκατομμύριο μέχρι τα 35 του. Από μικρή ηλικία έδειξε εξαιρετικό ταλέντο στους αριθμούς, το οποίο τον οδήγησε στο ενδιαφέρον του για το χρηματιστήριο. Ίδρυσε την Buffet Partnership Limited και αργότερα εξαγόρασε την Berkshire Hathaway. Σήμερα, η περιουσία του ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα αφήσει τίποτα στα παιδιά του. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του θα δωριστεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω της οργάνωσής του The Giving Pledge.
Μπιλ Γκέιτς
Ο ιδρυτής της Microsoft, με περιουσία που ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην υπερβολική ευμάρεια των παιδιών. Σε συνέντευξή του το 2017, εξήγησε: «Δεν είναι χάρη στα παιδιά να έχουν τεράστια ποσά χρημάτων, καθώς αυτό διαστρεβλώνει κάθε προσπάθεια που μπορεί να κάνουν για να δημιουργήσουν τη δική τους πορεία». Μαζί με τη Μελίντα Γκέιτς, ίδρυσαν το Bill & Melinda Gates Foundation, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο.
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Ο ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε στη γέννηση της κόρης του ότι το 99% των μετοχών του Facebook θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στην επιστολή προς την κόρη του, ανέφερε: «Θα κάνουμε το μέρος μας για να γίνει αυτό πραγματικότητα, όχι μόνο επειδή σε αγαπάμε, αλλά επειδή έχουμε ηθική ευθύνη προς όλα τα παιδιά της επόμενης γενιάς».
Λορίν Πάουελ Τζομπς
Η Λορίν Πάουελ Τζομπς, επιχειρηματίας και κληρονόμος της περιουσίας του Στιβ Τζομπς, έχει περιουσία περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις δηλώσεις της έχει αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πλούτο για τις επόμενες γενιές. Προτιμά να επενδύσει σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Τζορτζ Λούκας
Ο Τζορτζ Λούκας, ο δημιουργός του Star Wars, έχει περιουσία που φτάνει τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2010, έγινε ενεργό μέλος του The Giving Pledge, υποσχόμενος να δωρίσει τουλάχιστον το μισό της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Συμπέρασμα
Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι πλούσιοι άνθρωποι δεν αφήνουν την περιουσία τους στα παιδιά τους, δεσμεύονται να τους παρέχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια καλή αρχή στη ζωή. Από εξαιρετική εκπαίδευση, μέχρι ταξίδια, εμπειρίες και σωστή καθοδήγηση. Κάποιοι από αυτούς αφήνουν ένα μικρό ποσό, αρκετό για να εξασφαλίσει μια άνετη ζωή, αλλά όχι υπερβολικό ώστε να στερήσει την ανάγκη για σκληρή δουλειά και την ικανοποίηση που προσφέρει η επίτευξη στόχων. Αυτό που κληροδοτούν τελικά είναι οι αξίες και η εκτίμηση για τη δική τους αξία.