Μια υπόθεση που προκαλεί σοκ και αγανάκτηση έρχεται στο φως, με πρωταγωνιστές τέσσερις φίλους που εξαπάτησαν καρκινοπαθή καθηγητή, πουλώντας του διάλυμα νερού με ασπιρίνη ως δήθεν φάρμακο από μυστικό ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία. Η ιστορία αυτή, που θυμίζει το διαβόητο «θαυματουργό νερό του Καματερού», έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των κατηγορουμένων.
Πώς στήθηκε η απάτη
Ο καθηγητής, που αντιμετώπιζε σοβαρά κινησιολογικά προβλήματα λόγω μη χειρουργήσιμου όγκου στον εγκέφαλο, είχε νοσηλευτεί και υποβληθεί σε ακτινοβολίες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μακροχρόνια βελτίωση. Τότε, οι τέσσερις φίλοι του εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση της υγείας του για να του αποσπάσουν χρήματα.
- Η «μυστική θεραπεία»: Ένας εκ των φίλων ισχυρίστηκε πως θεραπεύτηκε από σοβαρή ασθένεια μέσω του πεθερού του, ο οποίος είχε πρόσβαση σε μυστικό εργαστήριο στη Ρωσία. Το υποτιθέμενο εργαστήριο παρασκεύαζε εξατομικευμένα φάρμακα με βάση το DNA του ασθενούς.
- Οι πρώτες πληρωμές: Ο καθηγητής, πεισμένος για την αυθεντικότητα της θεραπείας, πλήρωσε αρχικά 6.000 ευρώ για να στείλει τρίχες του ως δείγμα DNA. Στη συνέχεια, του ζητήθηκαν επιπλέον 87.000 ευρώ για την «θεραπεία» που υποτίθεται ότι εγγυάται σχεδόν πλήρη ίαση.
Το δήθεν φάρμακο και η αποκάλυψη
Η «θεραπεία» έφτασε τελικά σε ένα κοινό πλαστικό μπουκάλι νερού με ένα θολό ασπριδερό υγρό, που ο καθηγητής, πίνοντάς το, αναγνώρισε τη γεύση της ασπιρίνης. Όταν εξέφρασε τις αμφιβολίες του, ένας από τους φίλους του τον καθησύχασε με την απάντηση:
«Αν δεις τις μαγνητικές, που θα είναι εντάξει, τι θα πεις τότε;»
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ο καθηγητής συνειδητοποίησε ότι είχε εξαπατηθεί, καθώς δεν υπήρξε καμία θετική επίδραση στην υγεία του.
Η νομική εξέλιξη
Οι τέσσερις φίλοι καταδικάστηκαν για απάτη κατ’ εξακολούθηση. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τους επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα, μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή προς 10 ευρώ ανά ημέρα φυλάκισης. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή τους για αναίρεση της απόφασης, παραπέμποντας την υπόθεση μόνο για την επιμέτρηση της ποινής.
Διαβασε αναλυτικα στο Protothema