Η Βέφα Αλεξιάδου, η γυναίκα που άφησε το στίγμα της στην ελληνική γαστρονομία, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, 24 Νοεμβρίου 2024, σε ηλικία 91 ετών. Νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια γενναία μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Από τη Χαλκιδική στο πανελλήνιο
Τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε την ηρεμία του τόπου που αγαπούσε. Σε παλιότερη συνέντευξή της είχε μιλήσει για τη ζωή της εκεί, τονίζοντας ότι το σπίτι της στη Χαλκιδική ήταν το μοναδικό κομμάτι της περιουσίας της που της είχε απομείνει, καθώς είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για την υγεία της και την αντιμετώπιση προσωπικών δοκιμασιών.
Η πορεία της Βέφας Αλεξιάδου
Γεννημένη στον Βόλο το 1933, η Βέφα Αλεξιάδου σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην υγιεινή διατροφή και τη μαγειρική τέχνη στο Berkeley των ΗΠΑ. Με αγάπη για τη γαστρονομία και όραμα να αναδείξει την ελληνική κουζίνα, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεοπτική της παρουσία.
Ξεκίνησε την καριέρα της από τον «Πρωινό Καφέ» του ΑΝΤ1, όπου συνεργάστηκε με παρουσιάστριες όπως η Ρούλα Κορομηλά και η Ελένη Μενεγάκη. Στη συνέχεια παρουσίασε δικές της εκπομπές, όπως «Τα Μυστικά της Βέφας» στο Mega και «Στην κουζίνα με τη Βέφα» στο Alter.
Το συγγραφικό της έργο
Η Βέφα Αλεξιάδου έγραψε δεκάδες βιβλία μαγειρικής, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες και απέσπασαν διεθνή βραβεία. Το 1998 και το 2000 βραβεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στη Γαλλία, με το αποκορύφωμα να είναι το βραβείο «Best Culinary Business Professional» που της απονεμήθηκε το 2000.
Προσωπική ζωή και απώλειες
Παντρεμένη με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία και την Άντζελα, οι οποίες έφυγαν πρόωρα από τη ζωή το 2014 και το 2015 αντίστοιχα. Οι τραγικές αυτές απώλειες την επηρέασαν βαθιά, αλλά συνέχισε με δύναμη και αξιοπρέπεια, αντλώντας κουράγιο από την αγάπη της για τη μαγειρική και τους μαθητές της.