Σημαντική εξέλιξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκαλύπτει το περιοδικό Economist, καθώς προβλέπει ότι το 2025 μπορεί να αποτελέσει το έτος-ορόσημο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα ή τουλάχιστον για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Το άρθρο, που δημοσιεύεται στην ετήσια έκδοση του περιοδικού για το νέο έτος, δίνει αισιόδοξες ενδείξεις για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης.
Διαπραγματεύσεις και πιθανές λύσεις
Το Economist σημειώνει ότι τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζονται πιο ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις. Παρόλο που ένας νόμος του 1963 απαγορεύει την παραχώρηση θησαυρών από το μουσείο, εξετάζεται η πιθανότητα ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, υποστηρίζουν αυτή τη λύση, με αντάλλαγμα την αποστολή άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων στη Βρετανία.
Οι αλλαγές στη βρετανική στάση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που υποδηλώνει μια πιο θετική στάση από τη βρετανική κυβέρνηση.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου περί μοναδικού θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά μετά το σκάνδαλο με την κλοπή 2.000 αρχαιοτήτων από εργαζόμενο του μουσείου, που πωλούνταν στο ebay.
Η στάση της κοινής γνώμης
Η βρετανική κοινή γνώμη εμφανίζεται επίσης υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023, το 49% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της επιστροφής, ενώ μόλις το 15% ήταν αντίθετοι.
Μια παγκόσμια τάση επαναπατρισμού
Το Economist τονίζει πως η επιστροφή πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσής τους αποτελεί πλέον μια παγκόσμια τάση. Παραδείγματα επαναπατρισμού αρχαιοτήτων από κορυφαία μουσεία τα τελευταία χρόνια ενισχύουν αυτή την εξέλιξη, με το 2025 να διαφαίνεται ως έτος-σταθμός για πολλές τέτοιες ενέργειες.
Μια πιθανή νέα αρχή
Η πιθανότητα επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα θέμα που συνδέεται με τον σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία. Το 2025 μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τις διεθνείς σχέσεις στον τομέα του πολιτισμού, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης.