Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί σημείο καμπής για την κυβερνητική παράταξη, προκαλώντας ερωτήματα για την πολιτική συνοχή και τις μελλοντικές εξελίξεις. Η στάση του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και η αντίδραση του Κώστα Καραμανλή, βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.
Η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Προς το παρόν, οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η συνοχή της κυβερνητικής παράταξης δεν απειλείται άμεσα. Παρόλο που βουλευτές που συνδέονται με τον Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονται «μουδιασμένοι», δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για κινήσεις που θα οδηγούσαν σε απώλεια της δεδηλωμένης.
Η απώλεια πέντε βουλευτών θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, ιδίως κατά την κρίσιμη ψήφιση του προϋπολογισμού. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα μηνύματα δείχνουν πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Η στάση του Κώστα Καραμανλή
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας τοποθέτησης για τα γεγονότα. Παρότι διέρρευσε πως δεν υπήρξε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του τελευταίου, πολλοί περιμένουν τη στάση του Καραμανλή να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της εσωκομματικής ηρεμίας.
Στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό απορρίπτουν κάθε πιθανότητα υπονόμευσης της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο να «δώσει γραμμή» για πτώση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως αδιανόητο.
Το μήνυμα Μητσοτάκη: «Μηδενική ανοχή»
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά συνοδεύτηκε από ένα σαφές μήνυμα: δεν θα γίνει ανεκτή καμία πρακτική που υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως «η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται» και πως όποια απόπειρα επανάληψής της μετατρέπεται σε «φάρσα».
Η στάση αυτή υποστηρίχθηκε δημόσια από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως οι αντιπρόεδροι του κόμματος. Υπογράμμισαν πως η συνοχή είναι απαραίτητη για την πορεία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν αναπόφευκτη.
Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά;
Το βασικό ερώτημα είναι τι σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς. Υπάρχουν διάφορα σενάρια:
- Παραμονή στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών
Σε αυτήν την περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις. - Ίδρυση νέου κόμματος
Ο στενός του συνεργάτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Ενδεχόμενη σύμπραξη με άλλα στελέχη της λαϊκής δεξιάς, όπως η «Φωνή Λογικής», φαντάζει πιθανή. - Επαφές με την ομογένεια
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει αυτές τις επαφές για να διερευνήσει υποστήριξη για τα μελλοντικά του σχέδια.