Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ποικίλες ερμηνείες. Πρόκειται για μια κίνηση που ενδέχεται να επιφέρει κλιμάκωση του πολέμου, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.
Η απόφαση και το παρασκήνιο της άδειας
Για πρώτη φορά, ο Μπάιντεν επιτρέπει την αποστολή των Army Tactical Missile Systems (ATACMS) στην Ουκρανία, παρά τις προηγούμενες αρνήσεις του. Η άδεια αυτή δόθηκε ως απάντηση στη στρατηγική της Ρωσίας, η οποία έχει μεταφέρει 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην περιοχή Κουρσκ και ενισχύει τις δυνάμεις της σε κρίσιμες περιοχές, όπως οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.
Η κίνηση αυτή θεωρείται αντίδραση σε πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, που στοχεύουν να καταστρέψουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας πριν τον χειμώνα. Παράλληλα, η απόφαση συνδέεται με τις ανησυχίες ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ρωσικές δυνάμεις για επιθετικές επιχειρήσεις.
Στόχος: το Κουρσκ και τα ρωσικά στρατεύματα
Οι πύραυλοι ATACMS έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύσουν στρατηγικούς ρωσικούς στόχους, κυρίως στο Κουρσκ, όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει 50.000 στρατιώτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν κρίσιμο να διατηρήσει η Ουκρανία τον έλεγχο αυτής της περιοχής, αποτρέποντας τη Ρωσία από το να τη χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Τα υπέρ και τα κατά της απόφασης Μπάιντεν
- Περιορισμένη προσφορά πυραύλων
Αν και η απόφαση δημιουργεί δυναμική, η περιορισμένη ποσότητα ATACMS που μπορεί να διαθέσει η Ουκρανία δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντική αλλαγή στο πεδίο της μάχης. - Η χρήση drones
Η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθιά στη Ρωσία με εγχώρια κατασκευασμένα drones, τα οποία είναι φθηνότερα και αποτελεσματικά. Αυτή η τακτική έχει ήδη προκαλέσει σημαντική φθορά στα ρωσικά αεροδρόμια και υποδομές. - Προκλήσεις και κλιμάκωση
Η χρήση των ATACMS για επιθέσεις σε βάθος εντός ρωσικού εδάφους μπορεί να θεωρηθεί κλιμάκωση. Αν και το Κρεμλίνο είναι απίθανο να επιδιώξει άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει ήδη δείξει τη δυνατότητά της να απαντήσει με έμμεσους τρόπους, όπως κυβερνοεπιθέσεις ή δολιοφθορές.
Ρωσικές αντιδράσεις και απειλές
Η Μόσχα χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «επικίνδυνη κλιμάκωση» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη απάντηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια σύγκρουση. Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης υπογραμμίσει ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους, με στόχο να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι και διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους», υπονοώντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν χρειάζονται ανακοινώσεις. Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία χαιρέτισε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», ενώ ενίσχυσε τη στήριξή της προς το Κίεβο.