Ο Γιάννης Κατινάκης, γνωστός για την παρουσία του στα social media και τα δημόσια δρώμενα, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Super Κατερίνα και μίλησε για τις τραυματικές εμπειρίες του από την εποχή που ήταν μαθητής. Αποκάλυψε περιστατικά bullying που υπέστη στο σχολείο, αναφέροντας ότι αντιμετώπισε προσβλητικά σχόλια και εκφοβισμό από καθηγητές και συμμαθητές εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού και της επιλογής του να βάψει τα μαλλιά του.
Τα περιστατικά σχολικού bullying που μοιράστηκε ο Γιάννης Κατινάκης
Με ειλικρίνεια, ο Κατινάκης περιέγραψε δύο συγκεκριμένα περιστατικά που τον είχαν τραυματίσει συναισθηματικά.
- Εμπειρία στη Γ’ Λυκείου: Όπως αποκάλυψε, στη Γ’ Λυκείου είχε επιλέξει να βάψει τα μαλλιά του, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από το σχολικό του περιβάλλον. Σύμφωνα με τα λόγια του, μαθητές τού μετέφεραν ότι συγκεκριμένος καθηγητής τον σχολίασε αρνητικά. Ο καθηγητής, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον ίδιο, φέρεται να είπε ότι «ο Γιάννης έβαψε το μαλλί του, είναι κι ομοφυλόφιλος, μακριά και θα έχει μπλέξει μάλλον με ναρκωτικά». Η γενίκευση και ο αυθαίρετος σχολιασμός, όπως ανέφερε ο Κατινάκης, ήταν ανυπόφορα και τον έκαναν να νιώθει στιγματισμένος.
- Αντιμετώπιση στην Α’ Γυμνασίου: Το bullying, όμως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα για τον Γιάννη, από την Α’ Γυμνασίου. Αναφέρθηκε σε έντονο εκφοβισμό και βία που δεχόταν από τους συμμαθητές του. Η κατάσταση είχε οδηγήσει τη μητέρα του στο σχολείο, θεωρώντας ότι θα συζητούσαν τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Αντ’ αυτού, όπως είπε ο Κατινάκης, η διευθύντρια φέρεται να συνέστησε «να μην είναι τόσο κουνιστός για να μην τον ενοχλούν». Η στάση αυτή, που αντί να στηρίξει τον ίδιο τον μαθητή ενοχοποιούσε τη συμπεριφορά του, άφησε βαθιά σημάδια στον ίδιο.
Η ανάγκη για αποδοχή και αλλαγή νοοτροπίας στα σχολεία
Ο Κατινάκης, μέσα από τις αφηγήσεις του, κατέδειξε την ανεπάρκεια υποστήριξης που συχνά παρατηρείται στα δημόσια σχολεία για μαθητές που αντιμετωπίζουν bullying, ειδικά όταν αυτό αφορά θέματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας. Η εμπειρία του αποτελεί ένα παράδειγμα της ανάγκης για ενίσχυση των μηχανισμών υποστήριξης στα σχολεία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις με κατανόηση και επαγγελματισμό.
Με τα λόγια του, ο Κατινάκης θέλησε να ενθαρρύνει όλους όσους βιώνουν αντίστοιχα περιστατικά να μην διστάζουν να μιλούν ανοιχτά, καθώς η προβολή τέτοιων ιστοριών μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή της νοοτροπίας και την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού.