Η χοληστερίνη είναι ένας απαραίτητος λιποειδής για τον οργανισμό μας, αλλά όταν η “κακή” χοληστερίνη (LDL) είναι υψηλή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά. Αντιθέτως, η “καλή” χοληστερίνη (HDL) βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από το αίμα. Εδώ είναι τέσσερις τροφές που είναι πλούσιες σε καλή χοληστερίνη και πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας.
1. Ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα
Σολωμός
Ο σολωμός είναι μια εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης και στη μείωση της φλεγμονής. Καταναλώνοντας σολωμό δύο φορές την εβδομάδα μπορείτε να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία σας.
Σκουμπρί
Το σκουμπρί είναι επίσης πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα και αποτελεί έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη σας. Προτιμήστε το φρέσκο ή το καπνιστό σκουμπρί ως προσθήκη στις σαλάτες σας.
2. Ξηροί καρποί
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη χοληστερίνη σας.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές στερόλες που συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης και στην αύξηση της καλής. Προσθέστε τα στις σαλάτες ή τα δημητριακά σας για ένα υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας.
3. Φρούτα και λαχανικά
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη βελτίωση της καλής χοληστερίνης. Προσθέστε αβοκάντο στις σαλάτες ή ως άλειμμα στο ψωμί σας για ένα υγιεινό σνακ.
Μούρα
Τα μούρα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Καταναλώνοντας μούρα τακτικά μπορείτε να βελτιώσετε τη χοληστερίνη σας και να προστατεύσετε την καρδιά σας.
4. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως βασικό λίπος στη μαγειρική σας και στις σαλάτες σας.
Επιπλέον πληροφορίες
Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των αγγείων από τις βλάβες που προκαλεί η οξείδωση της LDL χοληστερίνης.
Συμπέρασμα
Η καλή χοληστερίνη είναι κρίσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία και υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξησή της. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ψάρια πλούσια σε Ω-3, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, και ελαιόλαδο για να βελτιώσετε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και να προστατεύσετε την καρδιά σας.