Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπολογίζω ότι έχω φτιάξει την ίδια συνταγή ζύμη για πίτσα δεκάδες φορές, αν όχι περισσότερες.
Ενώ τα βήματα είναι δεύτερη φύση μου, δεν μπορώ να θυμηθώ τις μετρήσεις. Όταν πρόσφατα βρήκα τον εαυτό μου να πληκτρολογεί για άλλη μια φορά «συνταγή για πίτσα» στο πρόγραμμα περιήγησής μου, αναρωτήθηκα: «Μήπως ο εγκέφαλός μου γίνεται χυλός;».
Αποδεικνύεται ότι η αδυναμία μου να διατηρήσω κάποιες πληροφορίες οφείλεται πιθανότατα σε μια γνωστική προκατάληψη γνωστή ως «φαινόμενο Google» ή ψηφιακή αμνησία: η τάση του εγκεφάλου να ξεχνά πληροφορίες που είναι εύκολα προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τη μνήμη σας.
«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο και τη μνήμη είναι ότι ισχύει απολύτως το “use it or lose it”». «Αν έχετε την τάση να βασίζεστε πάντα στο Google για να θυμάστε ένα συγκεκριμένο γεγονός, για παράδειγμα, και δεν “χρησιμοποιείτε” τον εγκέφαλό σας για να το θυμάστε, ο εγκέφαλός σας γίνεται πολύ καλός στο να μην το θυμάται».
Για να μην χρειάζεται να βασίζεστε τόσο συχνά στο πλαίσιο αναζήτησης, αξίζει τον κόπο να ξοδέψετε λίγο περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να δεσμεύσετε πληροφορίες στη μνήμη σας.
Ακολουθούν τρία απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να απεξαρτηθείτε από το Google και να βελτιώσετε την ανάκλησή σας.
1. Κάντε παύση πριν πιάσετε το τηλέφωνό σας
Επειδή δεν μπορείτε να ανακαλέσετε κάτι αμέσως, δεν σημαίνει ότι δεν θα το ανακαλέσετε ποτέ. Πριν γκουγκλάρετε μια ερώτηση που ξέρετε ότι έχετε ψάξει ξανά, αφιερώσετε μερικά λεπτά για να προσπαθήσετε να θυμηθείτε την απάντηση.
«Ακόμα κι αν αυτό δεν λειτουργήσει στην αρχή και καταλήξετε να το γκουγκλάρετε ούτως ή άλλως, θα ενισχύσετε σιγά σιγά τις οδούς της μνήμης σας και θα βελτιώσετε την ανάκλησή σας», λέει.
2. Γράψτε αυτό που θέλετε να θυμάστε
Αν βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο που ξέρετε ότι θα θελήσετε να θυμηθείτε αργότερα, γράψτε τις. Το να κρατάτε σημειώσεις με το χέρι τείνει να σας βοηθάει να διατηρείτε καλύτερα τις πληροφορίες και σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ασχοληθείτε πιο ενεργά με αυτό που κάνετε
Πρόκειται για μια στρατηγική εγκεκριμένη από τους ειδικούς. Σε άρθρο το 2021, ο Bill Gates δήλωσε ότι κρατά χειρόγραφες σημειώσεις ενώ διαβάζει βιβλία, προκειμένου να τον βοηθήσει να απορροφήσει πραγματικά τις πληροφορίες.
«Για πολλά βιβλία, αυτό είναι το κλειδί για τη μάθησή μου», είπε τότε ο δισεκατομμυριούχος.
3. Αναπροσαρμόστε τη σκέψη σας
Την επόμενη φορά που θα βρείτε μια νέα συνταγή που σας αρέσει ή θα μάθετε κάτι καινούργιο που ξέρετε ότι δεν θέλετε να ξεχάσετε, κάντε σαν να μην μπορείτε να το ψάξετε την επόμενη φορά. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να σας βοηθήσει να απομνημονεύσετε τα πράγματα.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως βοηθητικό εργαλείο και είναι σημαντικό να κρατάμε τον εγκέφαλο και το μυαλό μας απασχολημένο, ενεργό και να θυμόμαστε πράγματα.
Αυτή η πρακτική της πρόκλησης του εγκεφάλου σας για να τον κρατάτε σε καλή κατάσταση επεκτείνεται πέρα από το πλαίσιο αναζήτησης. Αν είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από μια αριθμομηχανή για να μας βοηθήσει ακόμη και με τα βασικά μαθηματικά, μπορεί να ξεχάσουμε το πίνακα των χρόνων που μάθαμε όταν ήμασταν νεότεροι.
Την επόμενη φορά που θα φτιάξω την αγαπημένη μου συνταγή για ζύμη πίτσας, θα προσεγγίσω το Google ως έσχατη λύση αντί για σανίδα σωτηρίας. Ίσως τότε θυμηθώ επιτέλους πόσα λεμόνια πρέπει να πάρω από το μαγαζί.