Το Πάσχα δεν νοείται χωρίς το λαχταριστό τσουρέκι! Αυτό το παραδοσιακό γλυκό ψωμί είναι γεμάτο αρώματα και γεύσεις, και κοσμεί κάθε πασχαλινό τραπέζι.
Αν ψάχνετε για μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για τσουρέκι, βρίσκεστε στο σωστό σημείο! Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά και οδηγίες για να φτιάξετε ένα αφράτο και λαχταριστό τσουρέκι που θα ξετρελάνει την οικογένεια και τους φίλους σας.
Ακολουθήστε τις βήμα προς βήμα οδηγίες μας και τα μικρά μυστικά που θα μοιραστούμε μαζί σας, και θα έχετε σπιτικό τσουρέκι σαν από ζαχαροπλαστείο!Ετοιμάστε το πιο νόστιμο και αφράτο πασχαλινό τσουρέκι με αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή! Βήμα προς βήμα οδηγίες και μυστικά για να φτιάξετε ένα παραδοσιακό τσουρέκι που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Συνταγή για Πασχαλινό Τσουρέκι
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml χλιαρό γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κρόκοι αυγών
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 10 γρ. μαστίχα Χίου
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε 3 κ.σ. χλιαρό γάλα και 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
- Σε μια λεκάνη, κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, τους κρόκους, το μαλακωμένο βούτυρο, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
- Ρίχνουμε και το προζύμι και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και πλάθουμε 4 φυτίλια.
- Πλέκουμε τα φυτίλια σε πλεξούδα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σκεπάζουμε το τσουρέκι με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Αλείφουμε το τσουρέκι με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.
- Ψήνουμε το τσουρέκι για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Σημείωση:
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη ζύμη, όπως σταφίδες, σουσαμιά ή καρύδια.
- Αν θέλετε, μπορείτε να βάψετε τα αυγά με κόκκινο χρώμα τροφίμων για να δώσετε στο τσουρέκι σας ένα πιο πασχαλινό χρώμα.
Καλή επιτυχία!