Vegan Μαγειρίτσα:
Υλικά:
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
100 γρ. ρύζι γλασέ
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 φλιτζάνι νερό
(Προαιρετικά) 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τον άνηθο και τον μαϊντανό στο ελαιόλαδο για 5-7 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια (αν θέλουμε) και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και το ρύζι.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αλεύρι με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλευρολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η σούπα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστή.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα χόρτα, όπως σπανάκι, μυρώνια ή πράσινα κρεμμυδάκια.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι γλασέ με ρύζι καρολίνα.
Για πιο πηχτή σούπα, μπορείτε να βάλετε λίγο περισσότερο αλεύρι στο αλευρολέμονο.
Μπορείτε να γαρνίρετε με ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.
Καλή όρεξη!