Σε έναν κόσμο όπου η οικονομική συνέπεια αποτελεί συχνά προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες, η ανακάλυψη του ιδανικού χρόνου για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων είναι σαν την αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου. Ωστόσο, ένα πρόσφατο ρεπορτάζ παρουσιάζει μια λύση που όχι μόνο φαίνεται να είναι η καλύτερη, αλλά είναι και μαθηματικά αποδεδειγμένη.
Ο οικονομολόγος Μακότο Βατανάμπε, μέσα από την περίπλοκη αλλά συνάμα αποκαλυπτική του έρευνα, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το απόλυτο σημείο για την αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου είναι ακριβώς οκτώ εβδομάδες πριν από την αναχώρηση. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή. Και δεν πρόκειται για μια απλή εικασία. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του επιβεβαιώνονται από την προσωπική του εμπειρία, αλλά και από την οικονομική τεκμηρίωση που παρουσίασε στο περιοδικό “Economic Journal”.
Η διαδικασία του κλεισίματος του εισιτηρίου περικλείει σημαντικό ρίσκο. Κλείστε το πολύ νωρίς και μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση εάν η προγραμματισμένη πτήση ακυρωθεί ή αναγκαστείτε να την αλλάξετε. Περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή και η τιμή μπορεί να είναι απαγορευτική. Επομένως, η ιδανική στρατηγική αγοράς φαίνεται να κρύβεται στην ενδιάμεση περίοδο των οκτώ εβδομάδων.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ώρα της ημέρας που κάνετε την κράτηση έχει επίσης σημασία. Η βραδινή αγορά εισιτηρίων φαίνεται να είναι πιο οικονομική από την πρωινή, καθώς τα πρωινά εισιτήρια συνήθως προορίζονται για επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα στην τιμή λόγω της κάλυψης του κόστους από εταιρείες.
Οι ισχυρισμοί των Βατανάμπε και Μόλερ στηρίζονται σε παλαιότερες μελέτες που επιβεβαιώνουν την τάση των τιμών να αυξάνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησης. Έτσι, η συμβουλή τους είναι απλή: ο σχεδιασμός και η προσεκτική έρευνα μπορεί να οδηγήσουν τον ταξιδιώτη σε σημαντικές οικονομίες.
Τέλος, ο Βατανάμπε παραδέχεται με μια δόση χιούμορ ότι η προσπάθειά του να αποδείξει επιστημονικά αυτό που πολλοί θεωρούν αυτονόητο -ότι δηλαδή “όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα”- μπορεί να φαίνεται υπερβολική, αλλά η επιστημονική τεκμηρίωση προσδίδει έναν ακόμα πιο πειστικό λόγο για να εμπιστευτούμε τη μέθοδό του.