Στην Κέρκυρα, μια περιοχή γνωστή για τα ξέφρενα πάρτι των Άγγλων και άλλων τουριστών, πραγματοποιήθηκε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και πωλούν νοθευμένα και λαθραία ποτά. Η επιχείρηση στην περιοχή του Κάβου πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή και συμμετείχαν εφοριακοί και τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τη συνδρομή ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για μια περιοχή που θεωρείται, άτυπα, άβατο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί κάθε είδους έλεγχοι για πολλά χρόνια. Η επιχείρηση συντονίστηκε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, με προηγούμενη επικοινωνία του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, και τον αρχηγό της Αστυνομίας.
Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν ταυτόχρονη έφοδο σε πολλά μπαρ και εστιατόρια της περιοχής, ζητώντας να δουν, οι μεν εφοριακοί αν κόβονται και διαβιβάζονται αποδείξεις, οι δε τελωνειακοί αν τα ποτά που σερβίρονται είναι καθαρά και όχι νοθευμένα ή λαθραία.
Αποτελέσματα της Επιχείρησης
Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, οι επιτελείς της ΑΑΔΕ ήταν σε απευθείας επικοινωνία με τους ελεγκτές μέσα από την Αίθουσα Επιχειρήσεων και παρακολουθούσαν την εξέλιξη των ελέγχων, λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο βίντεο και φωτογραφίες από τα ευρήματα. Από τους ελέγχους, διαπιστώθηκαν τα εξής:
- 26 επιχειρήσεις εστίασης δεν εξέδωσαν, τουλάχιστον 40.578 αποδείξεις, συνολικής αξίας 267.418 ευρώ.
- 2 επιχειρήσεις εστίασης δεν διαβίβασαν 1.204 αποδείξεις, συνολικής αξίας 8.252 ευρώ.
- 7 επιχειρήσεις εστίασης σέρβιραν ποτά που δεν προέρχονται από το εγχώριο ή το νόμιμο εμπόριο, ενώ μια από αυτές πωλούσε νοθευμένα ποτά.
Οι επιχειρήσεις που διαπιστώθηκαν πως πωλούν νοθευμένα ποτά και αυτές που πωλούν ποτά που δεν προέρχονται από το εγχώριο ή το νόμιμο εμπόριο, είναι προφανώς εγκληματικές οργανώσεις. Αυτά τα αδικήματα, πέραν της οικονομικής φοροδιαφυγής, αποτελούν και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς τα νοθευμένα ποτά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στην υγεία των καταναλωτών.
Συνέπειες και Επόμενα Βήματα
Ενώ οι παραβάσεις που αναφέρονται στις αποδείξεις έχουν ήδη διωχθεί ως πειθαρχικές παραβάσεις, οι επιχειρήσεις που πουλούσαν νοθευμένα ποτά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες. Οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν να πωλούν ποτά που δεν προέρχονται από το εγχώριο ή το νόμιμο εμπόριο θα αντιμετωπίσουν επίσης ποινικές κατηγορίες και πρόστιμα. Αναμένεται πως η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τέτοιου είδους ελέγχους σε περιοχές που είναι γνωστές για τις παράνομες δραστηριότητες, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών και την τήρηση της νομιμότητας.
Είναι προφανές ότι οι ελεγκτικοί οργανισμοί, όπως η ΑΑΔΕ, πρέπει να λάβουν υπόψη τους το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της πώλησης νοθευμένων ποτών, ώστε να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.