Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί πολλούς άνδρες στην σύγχρονη εποχή. Είτε ως «ένα στιγμιαίο λάθος» είτε ως πάθηση, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένας πονοκέφαλος για το ζευγάρι και γι’ αυτό καλό θα ήταν να μάθουμε μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο γύρω από αυτή.
Η διαδικασία εκσπερμάτισης σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, ρυθμίζεται κεντρικά από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη (5-ΗΤ), η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και άλλοι.
Χαρακτηριστικά
Αποτελεί την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία σε άντρες κάτω των 60 ετών, συγκεκριμένα απασχολεί 1 στους 5 άνδρες. Εμφανίζεται δε με την ίδια συχνότητα σε όλες τις ηλικίες.
Στους άνδρες που πάσχουν από πρόωρη, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από την στιγμή της διείσδυσης, διότι η εκσπερμάτιση προκύπτει γρήγορα και με ελάχιστο έλεγχο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής – ISSM, η πρόωρη εκσπερμάτιση, ορίζεται ως εξής:
Χρόνος από τη διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση (IELT) περίπου ένα λεπτό.
Απώλεια ελέγχου της εκσπερμάτισης – αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης μετά την κολπική διείσδυση.
Αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις εξαιτίας της πάθησης – Αρνητικές επιπτώσεις και συναισθήματα σε προσωπικό επίπεδο, όπως αγωνία, απογοήτευση κλπ.
Πόσοι τύποι εκσπερμάτισης υπάρχουν
Διακρίνουμε δύο τύπους:
Πρωτοπαθής (αναφερόμενη ως χρόνια) δηλαδή ο άνδρας βίωσε το πρόβλημα από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία και διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πρίν από την κολπική διείσδυση ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά την διείσδυση.
Δευτεροπαθής (αναφερόμενη και ως επίκτητη) η οποία εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά ενώ μέχρι τότε είχε έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούσε επαρκή και να απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη.
Η δευτεροπαθής προκαλείται από ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες. Οι βασικές σωματικές αιτίες που προκαλούν την επίκτητη μορφή είναι οι εξής:
Παθήσεις του προστάτη και ειδικότερα χρόνια προστάτιδα
- Στυτική Δυσλειτουργία (Σ.Δ)
- Υπερθυροειδισμός
- Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών
- Οι βασικές ψυχολογικές αιτίες είναι οι εξής:
- Στρές
- Άγχος για την απόδοση κατά την σεξουαλική επαφή
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση/αυτοεκτίμηση
- Δυσκολίες στις σχέσεις/ αρνητικές εμπειρίες
Ποιες παθήσεις προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτιση;
Οι παθήσεις του θυροειδούς και κυρίως ο υπερθυροειδισμός είναι οι μόνες γνωστές σήμερα οργανικές παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την πρόωρη εκσπερμάτιση
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Εάν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση (π.χ. υπερθυροειδισμός, μη διαγνωσμένη χρόνια προστατίτιδα) τότε η θεραπεία της βασικής νόσου θα αποκαταστήσει το πρόβλημα.
Στην περίπτωση της πρωτοπαθούς πρόωρης εκσπερμάτισης, οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν διάφορες επιλογές στους ασθενείς τους, όπως φαρμακευτική αγωγή και ψυχοσεξουαλικές θεραπείες.
Μερικές τεχνικές αυτο-βοήθειας
Η χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία (προφυλακτικά επιβάρυνσης), τα οποία δημιουργούν ελαφριά αίσθηση μουδιάσματος, μπορεί να είναι εν μέρει αποτελεσματικά για σύντομο χρονικό διάστημα στην ουσία όμως ενδέχεται να επιδεινώσουν αντί να εξαλείψουν το πρόβλημα επειδή μειώνουν τις σεξουαλικές αισθήσεις που πρέπει να τεθούν σε έλεγχο για να βελτιωθεί η πάθηση.