Αν ρωτήσετε ένα «τυχαίο» άτομο στο δρόμο πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε κάθε βράδυ, η απάντησή του πιθανότατα θα είναι οκτώ ώρες. Από πού προήλθε, όμως, αυτός ο κανόνας; Και είναι αλήθεια;
Πόσο ύπνο συνιστά το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)
Όταν περάσoυμε τα εφηβικά μας χρόνια, χρειαζόμαστε 7 ή περισσότερες ώρες ύπνου το βράδυ, με την ακριβή ποσότητα να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Από τα 61 έτη έχουμε ανάγκη 7-9 ώρες ύπνου το βράδυ, ενώ από τα 65 και μετά 7-8 ώρες.
Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι μία σύσταση που ταιριάζει σε όλους. Σύμφωνα με τις οδηγίες τους, δεν πρέπει να αξιολογούμε τον ύπνο μας λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη διάρκεια, αλλά και την ποιότητά του. Στα «σημάδια» κακής ποιότητας ύπνου περιλαμβάνονται το επανειλημμένο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το ροχαλητό. Αν έχετε κάποιο από τα δύο ή και τα δύο, μπορεί να πάσχετε από διαταραχή ύπνου.
Αν δεν πάσχετε από διαταραχή ύπνου, είναι πιθανό να έχετε «κακή υγιεινή ύπνου». Πέντε τρόποι για να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας:
- Να είστε συνεπής. Φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί.
- Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη, σκοτεινή, καθαρή και η θερμοκρασία της καλή.
- Απομακρύνετε από το υπνοδωμάτιο τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.
- Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.
- Ασκηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα τη νύχτα.
Τα οφέλη του καλού ύπνου
Όπως σημειώνεται και σε άρθρο του lifehacker.com, όσοι κοιμούνται τις συνιστώμενες ώρες, αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, διατηρούν ευκολότερα το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, έχουν λιγότερο άγχος, καλή διάθεση και πιο καθαρή σκέψη (άρα τα πηγαίνουν καλύτερα στη δουλειά και το σχολείο).
Οι «βλάβες» του κακού ύπνου
Στη σημερινή εποχή, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι κοιμούνται καθημερινά πολύ λίγες ώρες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Έχει συνδεθεί με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις (η τελευταία είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ).
Επιπλέον, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί ότι η έλλειψη ύπνου μας θέτει σε κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα. Το 2019, 40.000 κάτοικοι της Αμερικής έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία. Ο Δρ Michael Twery από το CDC τονίζει τη σημασία του ύπνου, εξηγώντας ότι «ο ύπνος επηρεάζει σχεδόν κάθε “ιστό” του σώματός μας. Επηρεάζει το στρες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την όρεξη, την αναπνοή, την αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή υγεία».