Καλπάζει η ακρίβεια στο ψωμί. Δείτε όμως πόσο πουλάει στη Χαλκίδα ένας φούρνος το πολύσπορο ψωμί.
Φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης και απόδειξη το συγκεκριμένο ψωμί ζυγίζει 275 γραμμάρια και το κόστος του είναι 1 ευρώ και 20 λεπτά.
Δεν πρόκειται και κάποιο αρτοπαρασκεύασμα, πρόκειται για κανονικό πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης το οποίο απλά είμαι σε φόρμα
Κάνοντας τα μαθηματικά προκύπτει ένα κόστος κοντά σε 4,5 ευρώ το κιλό και συγκεκριμένα 4,40
Απορίας άξιο είναι πως μπορεί και πωλείται ένα ψωμί που ζυγίζει μόλις 275 γραμμάρια όταν με βάση τη νομοθεσία πρέπει υποχρεωτικά το ψωμί να πωλείται σε βάρος 500, 1.000, 1500 και 2000 γραμμαρίων πριν το ψήσιμο.
Πώς μπορεί δηλαδή ένα ψωμί να ξεκινάει από 500 γραμμάρια και ψημένο να χάνει σχεδόν το 50% (45%)του βάρους του; Το πιο συνηθισμένο βάρος του μισού κιλού όπως λέμε είναι περίπου στα 370γρ μετά το ψήσιμο
θα πρέπει κάποια αρμόδια αρχή να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των αναγνωστών στο συγκεκριμένο αρτοποιείο συνεχώς μικραίνει τις ποσότητες του ψωμιού
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
Ο άρτος παρασκευάζεται και διατίθεται, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή του, σε βάρος 500 ή 1000 ή 1500 ή 2000 γραμμαρίων.
Τα αρτοπαρασκευάσματα παρασκευάζονται και διατίθενται, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, σε βάρος 250 ή 350 ή 500 ή 750 ή 1000 γραμμαρίων.
Τι είναι αρτοπαρασκεύασμα;
γ) Αρτοπαρασκεύασμα: Το προϊόν αρτοποιίας που παρασκευάζεται από άλευρα ενός δημητριακού ή προσμείξεις αλεύρων διαφόρων δημητριακών, εφόσον ο τρόπος παρασκευής του δεν συμπίπτει με τον τρόπο παρασκευής των ειδών άρτου που περιγράφονται στην περίπτωση δ’ και το οποίο διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία αρτοπαρασκεύασμα. Αρτοπαρασκεύασμα αποτελεί και η λαγάνα της Καθαρός Δευτέρας.
Τι είναι άρτος;
δ) Άρτος (χωρίς άλλη ένδειξη): Το προϊόν αρτοποιίας που παρασκευάζεται με έψηση μέσα σε ειδικούς κλιβάνους, υπό καθορισμένες συνθήκες μάζας, η οποία αποτελείται από αλεύρι σίτου, νερό, ζύμη και μικρή ποσότητα αλατιού. Αν για την παρασκευή του άρτου χρησιμοποιούνται άλευρα σίτου ή μείγμα αλεύρων άλλων δημητριακών προϊόντων εκτός του σίτου, ο παρασκευαζόμενος άρτος φέρει την ονομασία των αντίστοιχων δημητριακών προϊόντων. Ο άρτος διακρίνεται σε:
α)α) Λευκό άρτο, που παρασκευάζεται από άλευρα τ. 70%, από μαλακό σίτο και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία άρτος λευκός τ. 70%,
β)β) Μαύρο άρτο, που παρασκευάζεται από άλευρα τ. 90%, με πρόσθετη ξηρά γλουτένη σε αναλογία 3% από μαλακό σίτο και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία άρτος μαύρος τ. 90%,
γ)γ) Σύμμεικτο άρτο, που παρασκευάζεται από ισόποση ανάμειξη αλεύρων κατηγορίας Μ, από σκληρό σίτο και άλευρα τ. 70%, από μαλακό σίτο και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία άρτος σύμμεικτος,
δ)δ) Βιολογικό άρτο, που παρασκευάζεται από άλευρα, τα οποία προέρχονται από σίτο βιολογικής καλλιέργειας, σύμφωνα με νόμιμες πιστοποιήσεις.
ε) Αρτοσκεύασμα: Το προϊόν αρτοποιίας το οποίο παρασκευάζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της παρασκευής του άρτου, με απλό ή διπλό κλιβανισμό, διαφέρει, όμως, από τον άρτο ως προς την μακροσκοπική υφή και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του. Απλά αρτοσκευάσματα: Τα προϊόντα αρτοποιίας, τα οποία μπορεί να αντικαταστήσουν τον άρτο, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φραντζολάκια, κουλούρια, παξιμάδια, ο διπυρίτης άρτος, οι πίτες για σουβλάκια. Διάφορα αρτοσκευάσματα: Τα κάθε μορφής και φύσης αρτοσκευάσματα, που παρασκευάζονται κατά τρόπο ανάλογο με τον τρόπο παρασκευής του άρτου, διαφέρουν όμως χαρακτηριστικά από αυτόν, ως προς τους μακροσκοπικούς και οργανοληπτικούς χαρακτήρες τους, λόγω της προσθήκης σε αυτά, πέραν των πρώτων υλών που επιτρέπονται για την παρασκευή του άρτου και άλλων πρώτων υλών που επιτρέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (υπουργική απόφαση 1100/1987 (ΦΕΚ 788/Β/1987)), όπως γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυροκομικά προϊόντα, αυγά, λιπαρές ύλες, γλυκαντικές ύλες, προϊόντα τομάτας, ελιές, αρτυματικές ύλες, προϊόντα αλλαντοποιίας. Διάφορα αρτοσκευάσματα ζαχαροπλαστικής: Τα προϊόντα αρτοποιίας, όπως παξιμάδια, κουλούρια, φρυγανιές και άλλα βουτήματα ζαχαροπλαστικής, που περιέχουν υποχρεωτικά λιπαρές ύλες και μια από τις φυσικές γλυκαντικές ύλες που προσδίδει σε αυτά γλυκιά ή γλυκίζουσα γεύση.