Βάζουμε τα ψάρια, βάζετε την πρασινάδα… Αν ξέρετε να φτιάχνετε αυτή τη συνταγή, σαλάτες και τηγανητές πατάτες, είστε έτοιμοι να ανοίξετε ταβερνάκι!
Τι ξέχασα να πάρω:
1 κιλό γαυράκια
4-5 φύλλα μαρουλιού (η πρασινάδα που λέγαμε)
1/2 φλιτζ, ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το πασπάλισμα
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Τι με περιμένει:
Βλέπεις τα ψάρια; Πρέπει να τα καθαρίσεις, να τα ξεπλύνεις, να τα στραγγίξεις, να τα αλατίσεις, να τα αλευρώσεις και να τα τινάξεις για να φύγει το περιττό αλεύρι. Μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά όταν τα κάνεις θα έχεις ξεμπερδέψει με τη μισή συνταγή.
Στη συνέχεια ζέστανε σε ένα τηγάνι το αραβοσιτέλαιο και, μόλις κάψει, τηγάνισε τα ψαράκια λίγα-λίγα, γυρίζοντάς τα, ώστε να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα. Βγάλε σε πιατέλα την πρώτη φουρνιά -ή μάλλον τηγανιά- χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα και συνέχισε μέχρι να τελειώσουν όλα.
Αν βρεις χρόνο, ξέπλυνε τα φύλλα του μαρουλιού, στράγγιξέ τα και ψιλόκοψε τα σε ένα μπολ.
Σε ένα μικρότερο μπολ ανέμειξε το λάδι με το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, «λούσε» με το μείγμα τα φύλλα μαρουλιού και ανακάτεψε.
Σέρβιρε τα ψαράκια, συνοδεύοντας με τη σαλάτα και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Είσαι κομπλέ!