Και όμως στις αγιοποιήσεις που κάνει η Καθολική Εκκλησία εμπλέκονται διάφοροι μεσάζοντες και το κόστος για τις προωθητικές ενέργειες μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.
Το φαινόμενο είναι ήδη γνωστό στα ανώτερα κλιμάκια του Βατικανού, τα οποία ετοιμάζουν έναν νέο νόμο έτσι ώστε να μειώσουν δραστικά αυτό το εξωφρενικό (από κάθε άποψη) κόστος.
Όσοι γνωρίζουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της υπόθεσης, κάνουν λόγο για μία πολύ σύνθετη διαδικασία η οποία καλύπτεται και από ένα πέπλο μυστηρίου. Από την στιγμή που ο υποψήφιος άγιος πάρει το «χρίσμα» ξεκινά μια πολύχρονη και προφανώς πολυέξοδη διαδικασία μέσα από την οποία ερευνάται εξονυχιστικά το παρελθόν του υποψηφίου.
Εκεί μπαίνουν και άλλες παράμετροι όπως για παράδειγμα η πρόσληψη ιδιωτικών ερευνητών για την συμπλήρωση της έκθεσης ενώ υπάρχει ακόμα και ειδικό ταμείο που «χρηματοδοτεί» υποψηφίους Αγίους που είναι λιγότερο δημοφιλείς.
Το Βατικανό εστιάζει κυρίως στην φάση που γίνεται εντός των πυλών του, όπου μετά την συλλογή των πρώτων στοιχείων, υπάρχει μία σκληρή έρευνα για την ακρίβεια όσων έχουν δοθεί ενώ συντάσσεται και μία τελική έκθεση η οποία μπορεί να αποτελείται από χιλιάδες σελίδες, οι οποίες προφανώς κοστίζουν πολλά σε χρόνο και -κυρίως- χρήμα.
Η υπόθεση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος ήδη από το 2013 έχει ξεκινήσει μία ενδελεχή έρευνα για τις μαύρες τρύπες των οικονομικών του Βατικανού. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν σοβαρά προβλήματα μέσα στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους του ίδιου του Βατικανού, ανάμεσα σ’ αυτά και η υπόθεση με τα μεγάλα έξοδα για την ανακύρηξη ενός υποψηφίου σε Άγιο.
«Λάδι στη φωτιά» έριξαν και δύο βιβλία που δημοσιεύτηκαν πέρσι στην Ιταλία, τα οποία έριξαν φως στα σκοτεινά δωμάτια του Βατικανού και κυρίως σ’ αυτήν την ιδιαίτερα επικερδή διαδικασία για κάποιους της ανάδειξης ενός προσώπου σε Άγιο. Συνήθως, η ανάδειξη ενός Αγίου είναι μία μακρά διαδικασία, στην οποία ερευνάται το παρελθόν του προσώπου, ενώ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και ένα θαύμα το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να χριστεί ως υποψήφιος προς αγιοποίηση.
Στα δύο βιβλία πάντως -τα οποία κατήγγειλε το Βατικανό- γίνεται σαφές ότι η διαδικασία δεν είναι αδιάβλητη καθώς υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που εκμεταλλεύονται τα πολλά χρήματα που κυκλοφορούν γύρω από έναν «υποψήφιο Άγιο», με αποκαλύψεις που αφορούν διάφορες «κοσμικές» και καθόλου άγιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τα έξοδα για επιτάχυνση των διαδικασιών (μην τάξεις του Αγίου…) αλλά και την παροχή… δώρων από τους υποψήφιους στους πιστούς τους έτσι ώστε να έχουν ένα πιο φανατικό κοινό στις εκδηλώσεις που προηγούνται της τελικής απόφασης για αγιοποίηση.
Όπως και να έχει, το Βατικανό βρίσκεται για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα, λίγες ημέρες πριν ο Πάπας Φραγκίσκος ορίσει την ημερομηνία που θα ανακηρύξει Αγία την Μητέρα Τερέζα (πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου). Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας θέλει με το νέο νόμο να καθαρίσει όσο γίνεται τις σκιές που υπάρχουν πάνω από αυτή την διαδικασία, η οποία συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο για το εν λόγω οικονομικό σκάνδαλο αλλά και για τις επιλογές των προσώπων.