Όταν όλοι οι πολιτικοί του κόσμου προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα στην χώρα τους, ο Τσέχος Βιτ Γέντλιτσκα πήγε το πράγμα ένα βήμα πιο πέρα: ίδρυσε την δική του χώρα και η είδηση έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Απόδειξη και η σημαία στο έδαφος της νέας χώρας.
Η Λίμπερλαντ (Χώρα της Ελευθερίας), δεν αποτελεί φανταστικό μέρος. Είναι μια πραγματική χώρα, η οποία δημιουργήθηκε στις 13 Απριλίου 2015, σε μία «νεκρή» ζώνη μεταξύ Κροατίας και Σερβίας.
Ο ευρωσκεπτικιστής Γέντλιτσκα έλεγε πως η κατάσταση στην Τσεχία είναι ασφυκτική, πως πρέπει να πέσουν κι άλλο οι φόροι και πως οι άνθρωποι χρειάζονται ένα μέρος που να μπορούν να ευδοκιμήσουν. Οι ομόλογοί του του είπαν «πήγαινε να βρεις το δικό σου κράτος για να εφαρμόσεις τις ιδέες σου περί ελευθερίας». Και ο ευρωσκεπτικιστής πολιτικός το έκανε!
Ψάχνοντας πάνω στο αρχαίο σύνορο της άλλοτε Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο Γέντλιτσκα ανακάλυψε ένα κομμάτι γης, μεγέθους 4,34 τετραγωνικών χιλιομέτρων που δεν ανήκει τυπικά σε καμία χώρα και εκεί ίδρυσε την Λίμπερλαντ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, το νέο κράτος θα λειτουργεί με εθελοντισμό σε όλους τους απαραίτητους τομείς. Οι πολίτες θα λειτουργούν μόνοι τους στον κάθε τομέα, ρυθμίζοντας σιγά σιγά τη φορολογία όπως αυτοί νομίζουν και κρίνουν, ενώ η κυβέρνηση θα αποτελείται από 15 άτομα το περισσότερο. Μάλιστα, ο Γέντλιτσκα ισχυρίζεται ότι έχει μαζέψει πάνω από 250.000 αιτήσεις χορήγησης υπηκοότητας, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της «Ελεύθερης Δημοκρατίας της Λίμπερλαντ».
Όσο και αν φαίνεται αστείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Λίμπερλαντ να γίνει ένα πραγματικό, αναγνωρισμένο κράτος.
Με τη διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η Κροατία και όρισε τα σύνορα της, ό,τι απέμεινε απορροφήθηκε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Όταν αργότερα, αποσχίστηκε το Μαυροβούνιο από τη Σερβία, τα εδάφη που απέμειναν αποτελούν τη σημερινή Σερβία.
Φαίνεται πως μέσα σε αυτές τις αλλεπάλληλες κατατμήσεις των εδαφών της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας έμεινε ένα κομματάκι γης που δεν το ήθελε κανείς. Αν αποδειχτεί αυτό, δεν μένει καμία άλλη λύση από το να πραγματοποιηθεί η αναγνώριση του νέου κράτους, που θα αποτελεί την τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο μετά το Βατικανό και το Μονακό.