Ποιος δεν αγάπησε το μουσακά της μαμάς; Σε ποιον δεν έλειψε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων; Γι’ αυτό ακολούθησε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξεις μόνος, -η το πιο λαχταριστό μαμαδίστικο πιάτο. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να το κάνεις και καλύτερα από εκείνη.
Yλικά
2 κιλά μελιτζάνες
1 κιλό κιμά ( ½ μοσχαρίσιο, ½ χοιρινό)
3 φλιτζ. σπιτική τομάτα από τον τρίφτη
6 κουταλιές λάδι ελιάς
2 κουταλιές τοματοπολτό
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
5 κουταλιές αλεύρι
4 φλιτζ. γάλα χλιαρό
5 κουταλιές μαργαρίνη
Για τη σάλτσα τυριού
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να χρυσίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα.
Σε μία καυτή κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα έως ότου καραμελώσουν. Προσθέτουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τον κιμά και το σκόρδο, για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την τομάτα, τον τοματοπολτό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Στρώνουμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα του κιμά και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Στρώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.
Εν τω μεταξύ σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κεφαλογραβιέρα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε το μουσακά περιχύνοντας με τη σάλτσα τυριού.