Άγνωστο πλέον είναι το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών στην Αμφίπολη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τύμβο Καστά. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, ανέφερε σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ανασκαφές:«Εξαρτάται. Είναι αυτός ο θάλαμος μόνο; Αν είναι αυτός ο θάλαμος, μπορεί κανείς να βάλει κάποιο όριο. Αν, όμως, υπάρχει συνέχεια; Τι είναι αυτή η συνέχεια; Τι δυσκολία θα έχει η συνέχεια αυτή;».
Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ταυτότητα του τάφου, η κ. Μενδώνη σημείωσε:«Όποιος κάνει εικασίες, είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας. Εμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής, αυτά τα οποία μας πληροφορούν η ανασκαφική ομάδα και η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη. Το πιο σοφό, αυτήν τη στιγμή, είναι να μένουμε στα δεδομένα μας. Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες».
Τα σχέδια του Τύμβου της Αμφίπολης
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση στο θέμα του κ. Γεράσιμου Γερολυμάτου ο οποίος με βάση τις φωτογραφίες που έχει έως σήμερα δημοσιεύσει το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να σκιαγραφήσει με λεπτομερή σχέδια το εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό περίβολο του τάφου χρησιμοποιώντας εποπτικά και ογκομετρικά στοιχεία.
Ο ένας από τους ταφικούς θαλάμους με μήκος 6 μέτρων, θα χωρούσε περίπου άλλες 26, 3 φορές, συνεχόμενα πάνω στον άξονα της διαμέτρου των 158,40 μέτρων.
Το πλάτος της εισόδου του ταφικού μνημείου, με 4,5 έως 5 μέτρα άνοιγμα, αναλογεί στο 1/100 της συνολικής περιμέτρου της περιβόλου, που είναι περίπου 500 μέτρα (497μ., για την ακρίβεια)
Ο Λέων, με ύψος 5.30 μέτρα, ίσα-ίσα που θα χωρούσε όρθιος ή ξαπλωτός μέσα στον προθάλαμο των Σφιγγών, ενώ με τη βάση του μαζί (15,30 μ.) φτάνει το μήκος δυόμισι θαλάμων (άνω των 2/3 δηλαδή του μήκους του ταφικού μνημείου με τα έως τώρα δεδομένα)!
Ακόμη, το μήκος της περιβόλου αντιστοιχεί στο άθροισμα 25 ταφικών μνημείων στη σειρά και με 32,6 φορές το ύψος του Λέοντα με την βάση του.
Τελικά, αφού όπως όλοι λένε «μιλάει» η γεωμετρία, σημειώνει ο κ. Γερολυμάτος, οι αναλογίες του Τύμβου μας δείχνουν, πως ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μόνο μιας συγκλονιστικά μεγάλης αρχαιολογικής περιπέτειας που θα μας αποκαλύψει πολλά.