Μικροί και μεγάλοι δεν μπορούν να αντισταθούν στη νοστιμιά τους! Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος επιφυλάσσει την πιο ωραίο γευστική έκπληξη της ημέρας, πεντανόστιμα donuts.
Υλικά
- 1/3 φλ. βούτυρο ανάλατο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ. μπαχάρι
- 1 πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο
- 1 πρέζα τζίντζερ
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
- 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κανέλα
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 1/3 φλ. Βούτυρο, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει και να μοσχομυρίσει. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο λάδι και αλευρώνουμε 12 θήκες για muffin. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αβγό στο βούτυρο (το οποίο έχει ήδη κρυώσει) και τα χτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα (περίπου 5 λεπτά).
Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα (με το βούτυρο) με δόσεις, εναλλάσσοντας με το γάλα και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να συνδυαστούν πλήρως, μετά από κάθε προσθήκη.
Τοποθετούμε το μείγμα ομοιόμορφα, στις θήκες των muffins και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά. Όσο τα 12 ζυμαράκια μας φουσκώνουν, βάζουμε τις 6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο σε ένα ρηχό μπολ και συνδυάζουμε τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα άλλο.
Βγάζουμε τους λουκουμάδες από το φούρνο και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε απαλά από τις θήκες των muffins. Βουτάμε τους λουκουμάδες, έναν – έναν, στο λιωμένο βούτυρο, προσέχοντας να πάει παντού, και στη συνέχεια τους «ρολάρουμε» στη ζάχαρη και την κανέλα. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε,